Podobnost galaxií popírá temnou hmotu

Analýza struktury dvou set náhodně vybraných objektů vyzvala u vědců pochybnosti o Standardním modelu a existenci temné hmoty.

Galaxie je hvězdná soustava složená z hvězd, mlhovin, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a tmavé hmoty.

Galaxie je hvězdná soustava složená z hvězd, mlhovin, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a tmavé hmoty.

Analýza struktury dvou set náhodně vybraných objektů vyzvala u vědců pochybnosti o Standardním modelu a existenci temné hmoty. Vědci použili dva zdroje astronomických údajů: informaci z australského teleskopu Parkes, ale také z fotografií projektu "Digitální studie oblohy Sloan" (Sloan Digital Sky Survey)

Skupina astronomů se pod vedením Michaela Disneyho (Michael Disney) z Cardiffské univerzity (Cardiff University) rozhodla znovu prověřit obecné vlastnosti galaxií.

Vybrané galaxie porovnali podle šesti klíčových parametrů, které popisují jejich individuální vlastnosti - včetně údajů o hmotnosti, velikosti, úhlovému momentu rotace a svítivosti.

Ukázalo se, že všech šest parametrů spolu souvisí - bylo mezi nimi objeveno pět "stabilních korelací". Díky tomu vědci vyslovili závěr, že existuje nějaký jeden, zatím ale nestanovený, parametr, který je pro všechny objekty společný.

A to zároveň může přivést k těm nejméně očekávaným výsledkům - včetně toho, že bude znovu zkoumán Standardní kosmologický model (Lambda-CDM model), který vychází z náhodnosti a nesystémovosti vzniku protogalaxií.

Podle profesora Desney mohou získané výsledky vyzvat pochybnosti také o existenci temné hmoty jako takové.

S Britem však ne všichni souhlasí - což není nic překvapivého. Tak například, Richard Bower z Durhamské univerzity (University of Durham) je přesvědčen, že vysvětlení uspořádanosti musí být nalezeno v mezích Standardního modelu. Podle jeho slov nejsou otázky o vzniku a sloučení galaxií tak důležité pro teorii, jako inflační procesy v raném Vesmíru.

zdroj: http://sciencenow.sciencemag....

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Zrod hvězd Vlast komet »