Středověké mnichy zabíjel červený inkoust

Příčinou smrti několika dánských mnichů, kteří přepisovali knihy v období do začátku XVI. století, byl červený inkoust, který obsahoval jedovaté sloučeniny rtuti. K takovému závěru dospěla skupina badatelů, zkoumající příčinu ve vědě dříve nepopsaného onemocnění.

Středověký mnich-přepisovač

Středověký mnich-přepisovač

Příčinou smrti několika dánských mnichů, kteří přepisovali knihy v období do začátku XVI. století, byl červený inkoust, který obsahoval jedovaté sloučeniny rtuti. K takovému závěru dospěla skupina badatelů, zkoumající příčinu ve vědě dříve nepopsaného onemocnění, vyvolávající poškození kostí lebky a připomínající malomocenství. Tato nemoc, která v odborné literatuře dostala název FOS, byla objevena při zkoumání středověkých pohřebišť v Dánsku. Závěry, které vědci vyvodili, budou publikovány v srpnovém čísle časopisu Journal of Archaeological Science.

Badatelé zkoumali příčiny smrti obyvatel ve středověkém Dánsku a dospěli k závěru, že 79 procent nemocných leprou a 35 procent nemocných syfilitidou, dostávali léky s obsahem rtuti. U mnichů, kteří zemřeli v období, které vědce zajímalo, nebylo zjištěno žádné z těchto onemocnění, ale jejich kosti také obsahovaly uvedený toxický kov. Mniši pravděpodobně byli vystaveni jeho působení buď při výrobě léků (nemocní byli léčení párami rtuti), a nebo při použití červeného pigmentu, získávaného z rumělky (sulfid rtuťnatý).

Kaare Lund Rasmussen, vědec z univerzity v jižním Dánsku (University of Southern Denmark), který se výzkumu účastnil, poznamenal, že mniši s největší pravděpodobností dostávali dávky rtuti, když olizovali štěteček, který namáčeli do rumělky.

Pozoruhodné je to, že otrava rtutí se neprojevila u dánských františkánů, ale u cisterciáků se příznaky objevovaly v hojné míře. Vysvětlení tohoto fenoménu v článku není uvedeno. Zdůrazňuje se, že představitelé těchto řádů dodržovali různé diety, včetně toho, že cisterciáci jedli výhradně ryby. Ale předpoklad, že ve středověku, stejně jako v současnosti, mohly ryby obsahovat vysoké procento rtuti, není ničím podložen.

Podívejte se na stránky klášterního muzea v Dánsku.

zdroj: http://dsc.discovery.com/news...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy, Medicína, zdraví,

« Spojka v bakteriích Vlčice Říma »