Zásadní průlom v oblasti levitace

Dvěma britskými fyziky byl navržen způsob jak zrealizovat levitaci pomocí záhadného přírodního jevu. Jejich nápady jsou nyní seriózně zkoumány vedoucím americkým výzkumníkem, který by je mohl uvést do praxe.

Levitace

Levitace

Teorie neumožní lidem létat jako Petr Pan, ale mohla by způsobit převrat v nanotechnologii a designu mikro přístrojů. Soustředí se na fenomén nazývaný "Casimírův jev" předpovězený kvantovou fyzikou v roce 1948 a poprvé změřený v roce 1997.

Jev je způsoben zvláštním úkazem v přírodě, který v tenkých vrstvách dovoluje vzniknout částicím prakticky z ničeho. Toto vytváří sílu, která velmi těsně k sobě přitlačí dva objekty, jako dvě zrcadla.

Obecně Casimírův jev nemá vliv na každodenní život a může být ignorován. Ale je extrémně důležitý při snaze vyvinout nepatrné vypínače a mikro přístroje, protože jejich součástky mají tendenci se spojovat.

Profesor Ulf Leonhard a Dr.Thomas Phiblin z Univerzity Sv.Andrewse ve Skotsku vyřešili způsob, jak obrátit Casimirův jev tak, aby docházelo k odpuzování a ne ke slučování. Jejich objev by mohl vést k naprostému odstranění tření v mikro přístrojích, za pomoci pohyblivých, levitujících částic.

Profesor Leonhart říká: "Casimírův jev je hlavní příčinou tření v nano světě, zvláště v některých mikro elektromechanických systémech.

"Tento systém už dávno hraje velmi důležitou roli - například malá mechanická zařízení, která spouští nafouknutí airbagu v autě nebo ty, které napájejí mikročipové laboratoře, používané pro testování léků, nebo pro chemické analýzy. Mikro nebo nanostroje mohou fungovat plynuleji a s menším nebo žádným třením, pokud bude někdo schopen ovlivnit tento jev.

Řešení problému Casimírova jevu tkví ve vložení dokonalé čočky mezi dva objekty. Tyto čočky vykazují "negativní lomy" a ohýbají světlo do opačného směru, na rozdíl od normálních čoček. Speciální vlastnosti perfektních čoček mohou vést k obrácení Casimírova jevu, říká teoretická fyzika.

Výzkumníci tvrdí, že v dohledné budoucnosti není šance, že by lidé mohli levitovat. "Právě teď, s pomocí aktuální technologie budou skutečně moci levitovat snad jen mikroobjekty, protože tento jev je slabý a vyskytuje se pouze u minimálních vzdáleností," říká profesor Leonhardt. "Levitující člověk je zatím záležitostí pouze kreslených filmů, pohádek a paranormálních příběhů."

zdroj: http://www.breitbart.com/arti...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« socha Hadriána Velké vymírání »