Prozkoumávání podmořského dna

Program zabývající se prozkoumáváním podmořského dna "The Integrated Ocean Drilling Program" (IODP) ve spolupráci s obchodním partnerem AGR Drilling Services sestrojil pro vědecké výzkumy ultra hlubinnou provrtávací technologii. Technologii, která se správně nazývá "The riserless mud recovery" (RMRtm.)

Chikyū Hakken (Earth Discovery)

Chikyū Hakken (Earth Discovery)

Technologie The riserless mud recovery (RMR) stále udržuje velké přísliby pro vědce, kteří se snaží dosáhnout dlouhodobého cíle projektu Mohole v 50. letech: provrtání se celou cestou přes oceánskou kůru do zemského pláště: místo, které dodnes nebylo nikým prozkoumáno. Tato provrtaná nitra mohou poskytnout vědcům informace o struktuře, složení, mineralogii, fyzikálních vlastnostech původního stavu oceánské kůry a geologické přirozenosti seizmické plochy Moho.

S podporou partnera AGR Drilling Service, říká inženýrský manažer Greg Myers, vedl IODP inženýrské úsil přizpůsobovat existující technologie k provádění velmi hlubokých vrtů do nesmírně hlubokých částí oceánů. Doposud, Myers dodává, byla současná technologie riserless mud recovery drilling omezena jen na prozkoumávání plytších vod. Nová moderní ultra hlubinná provrtávací technologie dovoluje vědcům prozkoumávat oblasti podmořského dna v daleko větších hloubkách, kde by mohla být oceánská kůra tenčí, jako je tomu například ve vodách havajských.

Podle uvedení Mayerse by mohl být tento ultra hlubinný systém RMR zprovozněn již na začátku července roku 2011.

U této RMR technologie, jejímž vlastníkem je AGR, se předpokládá její fungování v extrémních hloubkách, větších než 12 000 stop. Financování předběžného sestrojení systému bylo financováno organizací DeepStar Consortium, což je průmyslová skupina, jež podporuje projekty zabývající se právě rozvojem hlubokovodních systémů a jež i ovlivňuje finanční a technické zdroje průmyslu.

"Onen ultra hlubokovodní systém je navíc velmi přátelský i k životnímu prostředí", uvádí David Hine, více prezident sekcí prodeje a marketingu AGR.

zdroj: http://www.eurekalert.org/pub...

Tagy

oceán dno vrt

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Fúzový reaktor Vesmír »