Ideje, projekty

Sluneční termální kolektory v Mojavské pouště, Kalifornie. Používají Stirlingův motor, je druh tepelného motoru. Vynalezl jej v roce 1816 skotský pastor Robert Stirling. Jedná se o motor s vnějším ohříváním. Spolu s Ericsonovým motorem patří mezi teplovzdušné motory.

Vodíkové hospodářství a solární farmy

Derek Butt Abbott, profesor elektrického inženýrství na univerzitě Adelaide v Austrálii (University of Adelaide in Australia) je přesvědčen, že vodíkové hospodářství (hydrogen economy) je možná tím...
Stratosféra je zvláště důležitou částí atmosféry, neboť obsahuje ozón, který absorbuje velké množství ultrafialového záření dopadajícího na Zemi.

Vesmír v rukou studentů

Mladým studentům vyzbrojeným pouze fotoaparátem za 56$ a latexovým balónem se podařilo zachytit ohromující obrázky vesmíru z výšky dvaceti mílí nad zemí.
Chikyū Hakken (Earth Discovery)

Prozkoumávání podmořského dna

Program zabývající se prozkoumáváním podmořského dna "The Integrated Ocean Drilling Program" (IODP) ve spolupráci s obchodním partnerem AGR Drilling Services sestrojil pro vědecké výzkumy ultra hlu...
Reaktor se sestává z kovového těla kulové plochy s průměrem tří metrů

Nízkorozpočtový fúzový reaktor

Začínající společnost v kanadském Vancouveru, která se jmenuje Canada Fusion, znamená v oblasti elektráren obrovskou naději. Představuje totiž plán výstavby prototypu fúzové elektrárny, a to již bě...
Takto zatím vypadá nové Kosmické centrum firmy Masten Space Systems v kalifornské Santa Clara

Čerpací stanice i ve vesmíru

Zapomeňme na obrovské a zbytečně drahé rakety. Plán zkoumaný americkým vládním výborem by mohl poskytovat menší a levnější rakety k létání na Měsíc se zastavováním na orbitální čerpací stanici.
Jako virus se v oblasti počítačové bezpečnosti označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. Pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů. Takový program se tedy chová obdobně jako biologický virus, který se šíří vkládáním svého kódu do živých buněk. V souladu s touto analogií se někdy procesu šíření viru říká nakažení či infekce a napadenému souboru hostitel. Viry jsou jen jedním z druhů tzv. malware, zákeřného software. V obecném smyslu se jako viry (nesprávně) označují i např. červi a jiné druhy malware.

Útoky počítačových systémů budou zažehnány

Americké středisko U. S. Department of Energy (DOE) laboratories čelí každoročné miliónům počítačových útoků, ale až teď přišli odborníci s programem, díky němuž by laboratoře mezi sebou mohli komu...
Jelikož se tento chemicky prvek (Copernicium, atomové čislo 112) rozkládal hned po zlomku vteřiny, mohla být jeho existence prokázána jen s pomocí extrémně rychlých a citlivých metod rozborů. Pokusu o objevení chemického prcku 112 se zúčastnilo 21 vědců pocházejících z Německa, Finska, Ruska a Slovenska.

Chemický prvek pojmenovaný dle Koperníka

Svět si připisuje do své periodické tabulky další chemický prvek - Copernicium. Vědci se shodují, že by bylo více než vhodné pojmenovat tento chemický prvek po důležitém astronomovi, Mikuláši Koper...
Toto vybavení by tak poté vojákovi mohlo poskytovat větší povědomí o jeho okolí

Budoucnost fotoaparátů z vláknitých tkanin

Flexibilní průhledná vlákna zapletená do tkaniny mohou zachytit světlo a změnit celý obraz na snímek, a to bez fotografické čočky, oznámili vědci tento víkend.
Neuron, nervová buňka, je základní funkční a histologická jednotka nervové tkáně. Jsou to vysoce specializované buňky, schopné přijmout, vést, zpracovat a odpovědět na speciální signály. Přenáší a zpracovávají informace z vnitřního i vnějšího prostředí a tím podmiňují schopnost organismu na ně reagovat.

Stvoření umělých mozkových buněk

Vědci z univerzity Aston v Birminghamu zapracovali na vytvoření umělých mozkových buněk. K léčbě jakých onemocnění by se takovéto umělé buňky pak mohly používat?
Vědci z izraelské univerzity Technion (Technion University) objevili malého robota, vyrobeného za použití technologie mikro-elektronicko-mechanického systému (Micro-Electro-Mechanical System - MEMS)

Robot cestující v lidských žilách

Lidé již zčásti sílu robotů poznali. Nyní přišli ale badatelé z izraelské univerzity se zcela novým objevem rozměrově milimetrového robota, který by mohl být schopen pomoci lidem z hlediska medicín...