Robot cestující v lidských žilách

Lidé již zčásti sílu robotů poznali. Nyní přišli ale badatelé z izraelské univerzity se zcela novým objevem rozměrově milimetrového robota, který by mohl být schopen pomoci lidem z hlediska medicínského. Co vše za tímto objevem stojí?

Vědci z izraelské univerzity Technion (Technion University) objevili malého robota, vyrobeného za použití technologie mikro-elektronicko-mechanického systému (Micro-Electro-Mechanical System - MEMS)

Vědci z izraelské univerzity Technion (Technion University) objevili malého robota, vyrobeného za použití technologie mikro-elektronicko-mechanického systému (Micro-Electro-Mechanical System - MEMS)

Vědci z izraelské univerzity Technion (Technion University) objevili malého robota, vyrobeného za použití technologie mikro-elektronicko-mechanického systému (Micro-Electro-Mechanical System - MEMS, vice je tady), který by měl údajně procházet lidskými žílami tak, že by mohl být schopen diagnostikovat a potenciálně léčit ucpávání tepen i rakovinu. Tento malý robot, s průměrem okolo jednoho milimetru nemá ani motor ani ovládací zařízení. Namísto toho je poháněný magnetickým polem ovládaným z vnějšku pacientova těla.

Řízením tohoto přístrojku zevně mohou být badatelé schopni zmenšit jej na jeho předchozí malou velikost a umožnit tomuto nepatrnému robotovi procházet lidskými žilami a tepnami za použití drobných roztažených křídel, které jsou uzpůsobilé k uchycení se na cévní stěny. Kontrolér pak může hýbat tímto malým lezoucím přístrojem s rychlostí až devět milimetrů za sekundu, regulovaným kolísavými frekvencemi magnetického pole.

Toto řízení přístroje zvnějšku také znamená, že robot může pracovat nezávisle na množství času, který potřebuje a je tedy schopen pracovat nepřetržitě. Nemůže se tak například stát, že mu během nějakého lékařského zákroku selže baterie.

Malá plocha příčného řezu u tohoto malého robota také zřejmě umožňuje tekutinám proudit s minimální interferencí a více zpřístupňuje možnost minimálně agresivního lékařského ošetření či diagnostiky uvnitř těla pacienta. Vědci také odhalili, že tento malý robot může odolat dokonce i opravdu vydatnému krevnímu toku.

Výzkumníci si také očividně dále pohrávají s myšlenkou přichytit k tomuto přístrojku drobné kamerky, stejně jako i jiné nástroje, které by mohly k vykonání určitých interních operací potřebovat.

zdroj: http://www.theinquirer.net/in...

Tagy

robot žila

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty, Medicína, zdraví,

« Regenerace Mozkové buňky »