Afričtí sloni se bojí včel medonosných

Vědecká skupina pod vedení zooložky Lucy Kingové z Oxfordské univerzity (University of Oxford) zjistila, že se afričtí sloni (jedno z největších zvířat na světě) bojí včel. Obři opouštějí teritorium, nacházející se v nejbližším okolí úlu ihned, jakmile uslyší bzučení znepokojeného roje.

Samice slona v přírodní rezervaci Samburu, Keňa

Samice slona v přírodní rezervaci Samburu, Keňa

Vědci z Oxfordské univerzity (University of Oxford) už dlouho předpokládali, že se sloni bojí útoku včel. Lidé mohli v Keni nejednou vidět, jak sloni obcházejí keře akácie z uctivé dálky, protože na nich byly úly s velkým počtem včel. A v Zimbabwe sloni dokonce měnily trasy migrace, aby se nesetkali s bodajícím hmyzem.

Apis melifera scutella - africká včela medonosná. Na pohled nic strašného, ale kousnutí takové včely na citlivém místě, např. v okolí očí a za uchem, vyvolává velmi nepříjemné pocity dokonce i u slona.

Apis melifera scutella - africká včela medonosná. Na pohled nic strašného, ale kousnutí takové včely na citlivém místě, např. v okolí očí a za uchem, vyvolává velmi nepříjemné pocity dokonce i u slona.

Aby mohl být prokázán fakt, že bzučící včely odpuzují tak mohutné savce, vědci nahráli zvuky, které vydávají rozzlobené Apis meliferascutella z úlu, který objevili v kmeni stromu. "Potřebovali jsme právě takový zvuk, který sloni slyší v divoké přírodě, - vysvětluje Lucy, - a proto jsme vhodili do dutiny kámen". Pak vědci rozmístili ve falešných kmenech stromů reproduktory a přehrávali čtyřminutový soubor sloním rodinám z čeledi Loxodonta africana africana, kteří se zde ukrývali před poledním žárem. Výsledek nenechal na sebe dlouho čekat. 16 ze 17 rodin se z tohoto místa vytratilo během 80 sekund, a polovina dokonce během 10 sekund. Jedna jediná rodina, která nereagovala, se očividně nikdy dříve s včelím rojem nesetkala.

"Pro nás je velmi důležitý fakt, že odešlo celé sloní stádo, a ne jen dva-tři jeho zástupci",- vysvětluje Kingová, která je, kromě jiného, také členkou keňské organizace Save the Elephants. Pro vědce je tento výsledek důležitý také proto, že našli způsob odhánění slonů od lidských příbytků a zemědělských půd. Strach z včel pomůže ochránit slony před setkáním s lidmi, vždyť při nich bývají zvířata často zbytečně zabíjena.

Tento výzkum byl podrobně popsán v článku v časopise Current Biology.

zdroj: http://www.livescience.com/an...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Ropná skvrna Život ze zkumavky »