Ropná skvrna o délce .. 57 let!

Havárie tankeru Exxon Valdez, kterou také známe pod názvem "Aljašská ropná povodeň", se stala jednou z největších ekologických katastrof ve vodách Spojených států amerických.

Obrovská nehoda tankeru způsobila vytvoření trvalé zóny ekologické katastrofy

Obrovská nehoda tankeru způsobila vytvoření trvalé zóny ekologické katastrofy

Havárie tankeru Exxon Valdez, kterou také známe pod názvem "Aljašská ropná povodeň", se stala jednou z největších ekologických katastrof ve vodách Spojených států amerických. K tragédii došlo 24. března 1989 u břehů zálivu Prince Williama (Prince William Sound), z cisteren tankeru vyteklo více než 11 miliónů galonů ropy, která zničila vše živé v okolí stovek kilometrů.

Tato tragedie, bohužel, ale není největší. Co do rozsahu ji ale není možné srovnávat s trvalým znečištěním vod v Newtown Creek, který odděluje Brooklyn od Queensu. Tady se do vody vylilo asi 30 miliónů galonů ropy, vytvořilo se tak trvalé pásmo znečištění o šířce 4 mil. Nicméně, toto ohnisko ekologického neštěstí nevyvolalo takovou odezvu, jako Aljašská tragédie. Práce na odstranění znečištění neprobíhají systematicky, a proto nepřinášejí kýžený výsledek, a o potenciálním ohrožení zdraví obyvatelstva se zarytě mlčí. Je pravda, že někteří členové Kongresu pořád ještě hledají cestu, jak zrychlit vyčištění těchto vodních ploch. Nicméně, toto ohnisko ekologické katastrofy existuje už celých 57(!) let.

K úniku nafty došlo při ztroskotání tankeru, který patřil společnosti Standart Oil, což byl předchůdce korporace Exxon Mobil. Obrovské ropná skvrna zůstávala bez povšimnutí, dokud ji nezpozoroval pilot jednoho z vrtulníků Pobřežní hlídky.

zdroj: http://www.nytimes.com/2007/0...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Oceány Sloni vs včely »