Německý žák našel chybu ve výpočtech NASA

Třináctiletý německý žák Nico Marquardt našel chybu ve výpočtech NASA. Chlapec použil údaje Postupimského institutu pro astrofyziku a zjistil, že pravděpodobnost srážky asteroidu Apophis se Zemí v roce 2029 je větší, než předpověděla NASA.

Apophis je planetka patřící do Athenovy rodiny a je současně klasifikována jako potenciálně nebezpečná, neboť se ve vzdálené budoucnosti nedá zcela jednoznačně vyloučit její srážka se Zemí.

Apophis je planetka patřící do Athenovy rodiny a je současně klasifikována jako potenciálně nebezpečná, neboť se ve vzdálené budoucnosti nedá zcela jednoznačně vyloučit její srážka se Zemí.

Třináctiletý německý žák Nico Marquardt našel chybu ve výpočtech NASA, oznámila agentura France Presse s odkazem (překlad do AJ) na německé noviny Potsdamer Neueste Nachrichten. Chlapec použil údaje Postupimského institutu pro astrofyziku a zjistil, že pravděpodobnost srážky asteroidu Apophis se Zemí v roce 2029 je větší, než předpověděla NASA.

Jak už dříve oznámila kosmická agentura, asteroid Apophis se k Zemi přiblíží do nebezpečné vzdálenosti (asi 32,5 tisíc kilometrů) 13. dubna 2029. Pokud asteroid překročí tzv. "gravitační klíčovou dírku" (má diametr asi 400 metrů) a změní svou trajektorii, může spadnout na Zem během následujícího přiblížení k planetě v roce 2036.

NASA předpověděla, že pravděpodobnost této události představuje maximálně jednu čtyřiceti pěti tisícinu. Přesto, podle výpočtů Marquardta, které experti považují za správné, skutečná pravděpodobnost je stokrát vyšší. Chlapec vypočetl, že existuje vedlejší pravděpodobnost srážky kosmického tělesa s jedním z více než 40 tisíci sputniků Země, což souvisí se změnou trajektorie letu Apophise.

A experti se, společně s německým žákem, shodují v tom, že pokud se Apophis srazí s naší planetou, pak při průchodu atmosférou se vytvoří ohnivá koule o průměru přibližně 320 metrů, která pravděpodobně dopadne do Atlantického oceánu. Důsledkem toho vznikne gigantická vlna tsunami, která zaplaví většinu pobřeží i vnitrozemí pobřežních států. Kromě toho se zvedne hustý oblak prachu, který zastíní Slunce na více než rok.

V létě 2007 britská společnost Astrium vyprojektovala přístroj Apex, který může pomoci odvrátit pravděpodobnou katastrofu. Podle projektu se přístroj přiblíží k asteroidu Apophis v roce 2014 a bude kolem něj rotovat, současně bude sbírat informace, jejich využitím bude možné změnit jeho oběžnou dráhu. NASA připravila projekt stíhačky na asteroidy s dělícími se jadernými bojovými hlavicemi.

A tady mame čerstvou zpravu že žak ma chybu, ne NASA.

zdroj: http://www.pnn.de/Pubs/potsda...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Černá díra Mimozemšťané »