Deset mýtů o jaderné energii

«Je to nebezpečné, neekonomické a příliš drahé» - přesvědčují nás «zelení». Ve stejnou dobu vláda Velké Británie dává poprvé od roku 1995 «zelenou» stavbě nových atomových elektráren v zemi. Oponenti obviňují «zelené» z toho, že nechtějí vidět svět, který neprožívá nedostatek energie a který má stabilní klima. Seznamte se s 10 mýty o atomové energii, kterými obvykle úspěšně «zelení» argumentují.

Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze).

Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze).

Je to nebezpečné, neekonomické a příliš drahé - přesvědčují nás zelení. Ve stejnou dobu vláda Velké Británie dává poprvé od roku 1995 "zelenou" stavbě nových atomových elektráren v zemi. Oponenti obviňují "zelené" z toho, že nechtějí vidět svět, který neprožívá nedostatek energie a který má stabilní klima. Seznamte se s 10 mýty o atomové energii, kterými obvykle úspěšně "zelení" argumentují.

Zásoby uranu budou brzy vyčerpány. Orientační termín podle verze "zelených" je od 50 do 12 let. Podle předpovědi vědců-geologů zásoby uranu budou stačit na období řádově desetkrát delší - asi na 500 let.

Atomové reaktory zvyšují skleníkový efekt. Provozem reaktorů se skutečně zvyšuje exhalace plynů, které vyvolávají skleníkový efekt. Ale ke stejnému jevu dochází dokonce i při provozu větrných turbín.

Atomová energie je příliš drahá. Ve skutečnosti vysoká není cena atomového paliva, ale stavba atomových modulů. Podíl atomového paliva je pouhých 10% celkové hodnoty. Ale copak v případě větrných, slunečních a vodních elektráren není situace stejná?

Reaktory produkují příliš mnoho odpadu. Podle odhadu specialistů bude do roku 2040 celkový objem odpadů z atomových elektráren ve Velké Británii představovat 2000 metrů krychlových, čili 13 x 13 x 13 m, což je srovnatelné s velikostí fundamentu nevelké větrné elektrárny.

Vývoz energie z AE je velmi drahý. Tato kapitola nákladů bude započítaná spotřebitelům do ceny elektrické energie. Kromě toho, vláda Velké Británie vyčlení pro tyto účely celkem 1 miliardu liber ročně.

Stavba reaktorů je dlouhodobý proces. Z úst "zelených", kteří tvoří přímou překážku stavbě nových reaktorů, zní tento argument, mírně řečeno, nepřesvědčivě. Kanadská komise AECL od roku 1991 uvedla do činnosti šest atomových reaktorů. Nejdelší doba, potřebná na stavbu, představovala 6,5 roku.

V zóně působení reaktorů se zvýšil počet onemocnění leukémií. Podle statistiky není počet onemocnění leukémií v okolí atomových reaktorů vyšší než stejný počet v okolí ekologicky čistých provozů. Upřímně, protiargument působí dost nepřesvědčivě tím spíše, že není uveden původ statistiky.

Reaktory vedou k rozšíření atomových zbraní. Lehká narážka na to, že si personál atomových elektráren nenápadně přivydělává prodejem obohaceného uranu nebo plutonia a obecně tak přispívá k rozvoji světového terorismu.

Energie větru a vln je ekologičtější. Tak si představte 7 000 větrných turbín na kontinentálním šelfu Severního moře, plus vyspělou infrastrukturu kolem - myslíte si, že se to nijak neodrazí na ekologii tohoto regionu? A co se týká vlnové energetiky, tak tento způsob generování elektrické energie je zatím v nejranějším stádiu svého rozvoje.

Reaktory jsou jedním z cílů teroristů. Slibují, že nové reaktory ve Velké Británii budou disponovat vysokým stupněm ochrany proti útoku zvnějšku. Kromě toho, větší část procesu bude řízena počítačem, a teroristé, jak víme, dávají přednost podstaně větším a méně chráněným objektům s velkou koncentrací lidí.

zdroj: http://www.spiked-online.com/...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy,

« Energie kapek Klan modrookých »