Opice i lidé rozeznávají obličeje stejně

Badatelé z výzkumného střediska Yerkes National Primate Research Center, Emory University poprvé demonstrovali, že lidé a opice by mohly sdílet specifický mechanismus vnímání pro rozpoznávání mezi mnohými obličeji, které každý den potkávají.

Dávní primáti očividně dokázali velice dobře rozeznávat obličeje ještě předtím, než se na planetě objevili lidé

Dávní primáti očividně dokázali velice dobře rozeznávat obličeje ještě předtím, než se na planetě objevili lidé

Lidé i ostatní společenští primáti potřebují rozeznávat jednotlivce a rozlišovat tak mezi příbuznými a těmi, kteří příbuzní nejsou, mezi přáteli a nepřáteli i mezi spojenci a soupeři, - uvedl vedoucí výzkumu Robert R. Hampton. Náš výzkum ukazuje, že tato schopnost, která se u předchůdců lidí rozvinula pravděpodobně před 30 milióny nebo více lety, by mohla být sdílena s opicemi, Rhesus Monkey (Macaca mulatta).

Tato pozoruhodná způsobilost rozeznávání mezi tisíci obličeji, vychází z naší citlivosti k jedinečnému uspořádání či rozvržení obličejových rysů. "Jelikož se každý obličej skládá z několika společných rysů, jako jsou oči, nos pusa, atd. - pouze jednoduché rozpoznání takové sestavy rysů by nám samo o sobě nepovolilo rozpoznat určité obličeje mezi takovým množství, jež denně běžně potkáváme, řekl dále doktor Hampton. "Je to naše schopnost vnímat drobné odlišnosti u obličejové části a tím rozpoznávat obličeje, které známe, od tisíce dalších", vysvětluje dále.

Doktor Hampton a jeho kolegové použili takzvaný Thatcher efekt (podle britské předsedkyně vlády Margaret Thatcher, jejíž obrázek byl použit k zjištění, jaký systém vnímání k rozlišení mezi sebou používají opice.

Ve studii představili badatelé čtyřem opicím ve věku čtyř let šest obrázků různých opic. Dále badatelé obrázky "thatcherizaovali " , tzn. obrázky sestavili tak, aby oči a pusa byly ve vztahu ke zbytku obličeje v obrácené poloze. Opicím pak ukazovali obrázky, které byly natočeny správně, i ty, na kterých byly obličeje obráceně, do té doby, než byli opice obrázky znuděné. Poté výzkumníci ukázali opicím ony thatcherizované obrázky, a právě u těch, jež byly otočeny kolmo, byly opice nesmírně překvapené a doslova jimi byly uchvácené. Naopak u thatcherizovaných obrázků, u kterých bylo otočeno vše, u těch opice zůstaly naprosto klidné.

Takový výsledek je velice podobný k reakci na Thatcher efekt u lidí. Pokud jsou totiž oči a pusa otočeny, a tak tedy zdeformovány, lidé překvapivě zpracovávají onu obrácenou verzi obrázku více jako soubor rysů, navzdory tomu, že se jedná pořád o thatcherizovaný obrázek. Nicméně pokud se jedná o thatcherizovaný obrázek, u něhož jsou oči a pusa v neobrácené pozici (tedy směrem dolů, tak jak je tomu normálně), pak se takový obrázek zdá lidem až groteskní a zřetelně u něj vidí, že oči a pusa jsou otočené.

Doktor Hampton tak uzavírá, že dávní primáti tak očividně dokázali velice dobře rozeznávat obličeje ještě předtím, než se na planetě objevili lidé. Studie byla uvedená v online čísle vydání Current Biology.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Tajemství firmy,

« Částí těla Přizpůsobivost »