Koupání a tisíce zraněných dětí ročně

Nová národní studie objevila, že až překvapující počet děti se často zraní ve vaničkách a sprchách. Lidé si často myslí, že největším a nejběžnějším rizikem bývá u dětí opaření nebo utonutí, ale ve skutečnosti tomu tak není. Co tedy opravdu stojí za úrazy, které se dětem přihodí v koupelně nejčastěji?

Uklouznutí a pády v koupelnách jsou tím nejčastějším úrazem

Uklouznutí a pády v koupelnách jsou tím nejčastějším úrazem

Lidé si často myslí, že největším a nejběžnějším rizikem bývá u dětí opaření nebo utonutí, ale ve skutečnosti tomu tak není. Odborníci z nemocnice Nationwide Children´s Hospital uvádějí, že naopak uklouznutí a pády v koupelnách jsou tím nejčastějším úrazem, a ročně tak s takovýmto úrazem skončí na pohotovosti až 43 000 dětí. V průměru se tedy v koupelně zraní okolo 120 dětí denně. Ve většině případů, rodiče na děti sice dohlíží, ale bohužel, jen dozor dospělých není dost na to, aby se takovému zranění předešlo. Úrazy se většinou odehrají tak rychle, že tomu ani přítomnost rodičů ani jejich pečlivý dozor nezabrání. Proto je důležité, aby se těmto zraněním předešlo jinak, a to například používáním protiskluzové podložky ve sprše i vaně stejně jako před nimi, říká Gary Smith, doktor lékařských věd.

Smith navrhuje, aby se do sprch a van nebo okolo nich nainstalovala pomocná příchytná držadla, kterých by se mohly děti při vstupu do vany nebo z nich přidržovat. Také by se mělo zabránit tomu, aby se v prostoru okolo sprchy či vany vyskytovaly ostré rohy a hrany, o něž by se děti mohly lehce zranit. Ve studii publikované v magazínu Pediatrics výzkumníci uvádějí, že nejvíce takovýchto zranění se dětem přihodí ve věku do čtyř let. Nejčastější jsou pak úrazy s následky zranění v obličejové části. Smith k tomu říká, že malé děti mají opravdu sklon padat dopředu, a tak nejvíce inklinují k úderům o hlavičku či obličej. "Takovýto pád pak může skončit zraněním, jako je například lacerace," udává dále.

Odborníci z nemocnice Nationwide Children´s Hospital vyzývají výrobny těchto koupelových zařízení k většímu používání protiskluzových materiálů a dále říkají, že takováto větší opatření ve sprchách a vaničkách by u dětí opravdu mohla výrazně snížit počet závažných zranění.

zdroj: http://www.eurekalert.org/pub...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Medicína, zdraví,

« Aloe Vera Obezita »