Holanďané vymýšlejí revoluční vzdušné plavidlo

Skupina holandských badatelů z technologické univerzity Delfty (TU Delft), která si říká DELcraFTworks, od května letošního roku pracuje nad čtyřletým projektem "ultra ekologického letadla" CleanEra pro 125 pasažérů.

"Chceme se oprostit od cylindrického tvaru trupu s křídly", - oznamují autoři projektu CleanEra. Netrápí se ani tím, že by jim vzniklo něco podobného létajícímu talíř. Je to velmi málo pravděpodobné.

Svět netrpělivě čeká na "ultra zelené" letadlo střední velikosti nejen kvůli nadměrných exhalací oxidu uhličitého, které vypouští současný letecký průmysl, ale i proto, že - jak to tak vypadá - vůbec není vidět konec růstu letecké dopravy", - píší inženýři a počítají s tím, že se jim podaří vymyslet dopravní letadlo, které bude do ovzduší vypouštět o 50% méně kysličníku uhličitého, než současné letouny. A kromě toho, podstatně se musí snížit i úroveň hluku.

Autoři projektu z technologické univerzity Delfty (TU Delft) ukazují, že jediná ilustrace zveřejněná na webových stránkách, která představuje létající talíř, - je jen výplod bujné fantazie umělce. Zároveň jim je jasné, že nový vzdušný koráb "se vůbec nebude podobat obyčejným letadlům. Ale současné pokolení aviatiky více či méně vyčerpalo svůj potenciál rozvoje", zdůrazňují Holanďané. Jedna z variant navrhuje letoun ve tvaru "trojúhelníkového křídla".

Práce na projektu se účastní KLM Royal Dutch Airlines, společnost Stork Aerospace a holandská agentura letecko-kosmických programů (Netherlands Agency for Aerospace Programmes - NIVR).

Na CleanEra se podílí osm profesorů, kteří se specializují na různé disciplíny – od aerodynamiky až po nové lehké materiály – a také skupiny po 15-20 studentech.

Za čtyři roky nebude ekologické letadlo CleanEra připraveno ke vzlétnutí, ale jeho projekt bude dokonale propracován, jeho koncepce se budou mezitím rozvíjet v subprojektech. Přesto, dříve než v roce 2020 nemá cenu z dílny CleanEra očekávat žádaný létající stroj.

zdroj: http://www.livescience.com/te...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty, Tajemství firmy,

« Tyranosaury Autopohovka »