Přeprava nákladních lodí pomocí draků

Minulý týden loď MS Beluga podnikla svou první plavbu z Bremerhavenu do Venezuely a s úspěchem předvedla, že vzdušná síla může v budoucnosti být jedním z hlavních pohonů námořní přepravy.

MS Beluga je 140 metrů dlouhá nákladní loď

MS Beluga je 140 metrů dlouhá nákladní loď

Před několik měsíci jsme upozornili na pokus použít v budoucnosti draky pro transtport nákladních lodí při plavbě po moři. Minulý týden loď MS Beluga podnikla svou první plavbu z Bremerhavenu do Venezuely a s úspěchem předvedla, že vzdušná síla může v budoucnosti být jedním z hlavních pohonů námořní přepravy.

MS Beluga je 140 metrů dlouhá nákladní loď. Používá 160 čtverečních metrů velkou sky-sail (oblohovou plachtu), které je uzpůsobena k letu ve výšce 100 až 300 metrů nad mořem. I když není hlavním zdrojem pohonu, přesto je drak schopen zredukovat spotřebu paliva v závislosti na větrných podmínkách o 10% až 35%. Skysail byla vyrobena Stephanem Wragem, který věří, že by tito draci mohli být používaní až na 60% všech nákladních lodí. Jsou připojeni k lodi jedním lanem, které je kontrolováno pomocí počítače, a jak asi předpokládáte, pracuje přesně podle principu papírového draka.

loď MS Beluga podnikla svou první plavbu z Bremerhavenu do Venezuely

loď MS Beluga podnikla svou první plavbu z Bremerhavenu do Venezuely

První plavba začala právě minulý týden a už byla i úspěšně rozmístěna. Popluje se přes Atlantský oceán za použití tradiční trasy jižně od Azor. Celková délka plavby se odhaduje na 15 dní. Pokud bude úspěšná, pak se společnost chystá použít tyto systémy i na jiných nákladních lodích.

zdroj: http://www.inhabitat.com/2008...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty,

« Elektrický pickup Hawking »