Tajemství firmy

Vrak lodi, výsledek ničivé vlny tsunami na konci 2004 roku, Banda Aceh, Sumatra, Indonésie

Matematickou formulí lze předpovědět tsunami

Matematici z Velké Británie tvrdí, že vytvořili formuli, kterou lze vypočítat příchod tsunami a její ničivou sílu. Tým, vedený profesorem Robinem Johnsonem, studoval tsunami, která v roce 2004 zdev...
Hydráty metanu jsou tvořeny zmrzlou vodou a molekulami metanu. Vznikají působením vysokého tlaku a nízkých teplot při průnicích metanu ze zemské kůry a při rozkladu organické hmoty.

Hořící led jako fosilní palivo

Přírodní plyny uzavřené v krystalcích ledu skrývají ohromné množství energie. Tyto hydráty se vyskytují pod mořskou hladinou, v hloubce minimálně 500 metrů.
výbuch hory Chaiten v Čile z roku 2008

Sopečné chocholy rotují jako tornáda

Studie vědců z univerzity v Illinois nasvědčuje tomu, že sloupce popela a plynu, které chrlí explodující sopky, se chovají stejně jako jiná přírodní síla - tornáda.
National Ignition Facility

Odpočet do jaderné fúze

Kalifornští vědci nyní poprvé laboratorně vyzkouší tzv. fúzi s inerciálním (setrvačným) udržením. Na malou kuličku stlačeného paliva vypálí naráz ze 192 laserů a v malém napodobí proces, který prob...
Během experimentů se vědcům podařilo vytvořit nejen trubičky složitého tvaru, ale také jejich rozvětvení (foto Nature Chemistry).

Vypěstována síť neorganických mikrotrubiček

Vědcům z univerzity v Glasgow (University of Glasgow) se podařilo vytvořit mikroskopické potrubí, které téměř samostatně vyrůstá z neorganických krystalů, které obsahují wolfram.
kapky vody

Černá díra v trojúhelníkové kapce vody

Neobvyklé chování gigantických vodních kapek, zavěšených ve speciálním "antigravitačním" zařízení, pomohou podle britských vědců nově pohlédnout na vlastnosti černých děr. Exotický pokus provedli b...
Mravencovití (Formicidae) jsou jednou z nejúspěšnějších skupin hmyzu v živočišné říši

Mravenci mají reproduktivní policii

V kolonii se mohou mravenci-dělníci z čistě biologického pohledu také rozmnožovat (u řady druhů v každém případě), ale nedělají to a pokorně pečují o potomstvo královny. Proč? Vypadá to, že nejen z...
Jedna legenda tvrdí, že "silnici" postavil hrdina Finn McCool

Cestu gigantů vytyčil vulkán

Zákonitosti vytváření tajemné "Cesty gigantů" (Giant's Causeway), intrikující pamětihodností severního Irska, objasnili badatelé z univerzity v Torontu (University of Toronto).
V "neutrálních vodách" - podle průzračnosti a osvětlení - zbarvení ryb zůstávalo neutrální.

Evoluce může být diktována zrakem

Obecně platí, že člověk je to, za co se sám považuje. Ale to může být pravda jen zčásti: africké ryby přesvědčily vědce, že vnější vzhled jedince se může měnit v závislosti na tom, jak a co vidí.
Intuice a zkušenost nám říkají, že vlny se šíří od zdroje (pokud se neodrazí od nějakého objektu, ale to už je jiný případ). Tím spíš, při dodržení celé řady podmínek, například, sousedství dvou a více identických zdrojů vln, definovaných geometrií svého umístění, frekvence a síly intenzity, v některých místech v prostoru se vytvářejí překvapující zpětné toky, které se fakticky šíří směrem ke zdroji.

Zpětné vlny směřují ke zdroji

Tok elektromagnetického záření v určitých podmínkách může směřovat ke zdroji, a ne od něj, přitom vytváří zajímavé efekty zrakového "klamu". Neobvyklou vlastnost vln objevil na konečku pera Cesar M...