Vědci mohou objekty zneviditelnit

Skutečnou "neviditelnou čepici", zařízení, které je schopné dělat objekty neviditelnými ve viditelné části spektra, vyrobili pod vedením Igora Smolyaninova (Igor Smolyaninov) vědci z univerzity v Marylandu (University of Maryland).

Spojení plastu a zlata mění objekty na neviditelné

Spojení plastu a zlata mění objekty na neviditelné

Skutečnou "neviditelnou čepici", zařízení, které je schopné dělat objekty neviditelnými ve viditelné části spektra, vyrobili pod vedením Igora Smolyaninova (Igor Smolyaninov) vědci z univerzity v Marylandu (University of Maryland). Je sice pravda, že tato metoda funguje zatím jen v dvojrozměrném a v poměrně malém měřítku. Mimochodem, asi před rokem britští vědci dosáhli stejných výsledků v mikrovlnovém pásmu.

Diametr "krycího" zařízení, které mimochodem už dostalo název "Smolyaninův plášť" (Smolyaninov's cloak), je pouhých 10 mikronů. Zařízení nutí paprsky světla, aby deformovaly objekt, který se tím změní na neviditelný. "Smolyaninův plášť" je systém koncentrických kruhů, které jsou umístěny do speciálního plastu s názvem polymetylmatakrylát (polymethyl methacrylate). Plast a zlato mají různé schopnosti při lámání světelných paprsků a odklánějí plazmony do různých směrů. Variabilitou spojení kovu s plastem v různých částech povrchu "pláště" lze s určitou přesností kontrolovat přesměrování plazmonů. Pro jednoduché srovnání si představte proud řeky, který obtéká kameny a jiné překážky. Zda se mohou plazmony zároveň odrážet od povrchu samotného "pláště", o tom se v práci nehovoří.

Bohužel, "Smolyaninův plášť" asi stěží kdy bude fungovat v trojrozměrném prostoru. Přesto se počítá, že už brzy tato inovace najde uplatnění ve výrobě mikročipů, a podle optimističtějších předpovědí bude pravděpodobně plnohodnotnou náhradou vláknové optiky.

Více se můžete dozvedet z publikací na serveru předtisků.

zdroj: http://technology.newscientis...

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« Aptera Zajímavá voda »