Zaměstnanecké vlastnictví akcií společnosti rizikem

Plány zaměstnaneckého vlastnictví akcií jsou zvláštním typem penzijních fondů. Mnoho společností tak skupuje akcie vlastních společností prostřednictvím svých zaměstnanců. Tyto akcie jsou vlastnictvím společnosti, která je předává svým zaměstnancům až v době jejich odchodu do důchodu. Jaké jsou ale protiargumenty vůči tomuto systému?

plány zaměstnaneckého vlastnictví akcií

plány zaměstnaneckého vlastnictví akcií

Profesor Sean Anderson hostující na právnické fakultě Univerzity Illinois (University Illinois) ve Spojených státech amerických říká, že plány zaměstnaneckého vlastnictví akcií (ESOPs - Employee stock ownership plans) jsou opravdu velkým nebezpečím, s dokonce většími investicemi do akcií společností než jak tomu bylo u plánu 401(k), který "spolykal" úspory pracujících v době, kdy se v roce 2001 zhroutil gigant Enron Corp. Pracovníci, jejichž zaměstnavatelé podporují plány ESOP, také většinou nemají žádnou šanci rozhodovat o tom, zda do akcií společnosti investovat mají nebo ne, řekl Anderson, autor článku, který se objeví v právnickém magazínu Loyola University Chicago.

Systém ESOP má mnoho neuvědomělých půvabů - například myšlenku, že by zaměstnanci vlastnili část společnosti, pro kterou pracují. Ale vlastně se tak vystavují velkému risku, aniž by si to vůbec uvědomovali.

Anderson podotkl, že pokud by došlo k bankrotu společnosti, zaměstnanci by ztratili všechny své úspory včetně práce i benefitů. Dále také řekl, že systém ESOP vzdoruje moderní toerii stavu investic, přičemž soustřeďuje investice do jedné společnosti, raději než je jejich diverzifikování napříč vícero společnostmi, různými průmysly nebo dokonce geografickými regiony.

Tento problém dělá problém ještě větším, říká Anderson dále, to že účastníci plánů ESOP nemají žádnou kontrolu nad cenami, za které ESOP akcie kupuje.

Většina ESOP společností jsou v soukromém vlastnictví, a tak kurzy akcií pro ESOP-akciové transakce jsou určovány najatou firmou s podnětem nastavit ceny tak vysoko, aby to přineslo ovoce obchodu než s cílem nastavit nízké ceny, ze kterých by měli užitek zaměstnanci.

Anderson tak zdůrazňuje, že mnoho zaměstnanců si myslí, že mají penzijní program, a spíše tak zamítnout program lepší. Vůbec si totiž neuvědomují, do jakého špatného postavení se takto mohou dostat.

zdroj: http://news.illinois.edu/news...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy,

« Úbytek včel Vizuální paměť »