Zlatá žába zamávala na rozloučenou

Zlatá žába zamávala na rozloučenou a odešla zaniknout do divočiny. Na posledním rozloučení je něco hluboce dojímavého. Všichni máme takovou zkušenost.

zlatá žába nebo Panamanian Golden Frog (ropucha)

zlatá žába nebo Panamanian Golden Frog (ropucha)

Zlatá žába (Panamanian Golden Frog) zamávala na rozloučenou a odešla zaniknout do divočiny. Na posledním rozloučení je něco hluboce dojímavého. Všichni máme takovou zkušenost - například, když zadržujeme slzy na letišti nebo autobusové zastávce nebo když vidíme někoho odcházet poté, co nás navštívil u nemocničního lůžka. Smutek zmírní milé vzpomínky, ale stejné vzpomínky ho naopak mohou právě teď vyvolat.

V poslední době často slýcháme zprávy o zániku živočišných druhů. Většina z nás je zařadí do oblasti vzpomínek, které pro nás nejsou příliš důležité. Nebo je zasuneme do míst, kam ukládáme myšlenky, se kterými se neumíme vypořádat. Někdo si prostě jen řekne, že to není jeho problém. Žádný stesk, žádné slzy nebo zamávání na rozloučenou. Jsme neteční, izolovaní, necitliví.

BBC vydala článek o Panamské "zlaté žábě" (po formální stránce jde o ropuchu, ale nebuďme puntičkáři). Dole je nádherná část záznamu posledního sbohem (literárně a obrazně) tohoto krásného a nepříliš poznaného tvora.

zdroj: http://www.celsias.com/2008/0...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Placený sex Veverky »