Planeta, přiroda

Jedna legenda tvrdí, že "silnici" postavil hrdina Finn McCool

Cestu gigantů vytyčil vulkán

Zákonitosti vytváření tajemné "Cesty gigantů" (Giant's Causeway), intrikující pamětihodností severního Irska, objasnili badatelé z univerzity v Torontu (University of Toronto).
Mladý jedinec T. danae, vylovený ve vodách Tichého oceánu. Člověk by neřekl, že se v dospělosti z tak milého tvora stane krvelačná bestie.

Sexuální zvyklosti kalamárů

K celé sérii překvapivých objevů přivedl nový výzkum složitých sexuálních vztahů a páření obyvatel mořských hlubin, provedený holandskými vědci z Groningenovy univerzity (Rijksuniversiteit Groningen).
Perovskit (Rose, 1839), chemický vzorec CaTiO3 (oxid titaničito-vápenatý), je kosočtverečný minerál. Pojmenován podle: Lev Alexejevič Perovský (1792–1856), ruský diplomat, ministr, mineralog a archeolog.

Zemský plášť je poloprůhledný

minerál perovskit si i při tlaku 1,25 miliónkrát vyšším, než je atmosferický tlak, uchovává svou průzračnost
Pod nejhorší hrozbou právě pastviny - květy, které byly násilím zbaveny přivandrovalými mravenci svého hlavního opylovače - modroocasých gekonů

Japonští mravenci jsou chovateli dobytka

Japonští útoční mravenci uštědřili dvojitý úder ekosystému Mauricia tím, že na ostrově změnili důležitý zdroj potravy domorodců – květy Roussea simplex, bohaté na nektar, na pastviny pro svůj skot,...
Jeden z organismů se podobá korálům pohárového tvaru

Stopy gigantických jednobuněčných organismů

biologové podávají svědectví o tom, že jednobuněčné organismy mohou zanechávat tak složité stopy
Houby jsou jednodušší většinou mořští živočichové s vakovitým tělem, výjimečně mohou dosahovat velikosti až 2 m. Bývají většinou asymetrické jen místy s náznaky paprsčité symetrie.

V mořských houbách byla objevena optovlákna

Němečtí vědci zjistili, že mořské houby jsou schopny vést světlo pomocí přírodního optovlákna. Podle vědců, kteří zveřejnili svou práci v časopise Journal of Experimental Marine Biology and Ecology...
Nicotiana alata (tabák křídlatý) pochází z Brazílie, kde roste jako trvalka. Vyšlechtěné odrůdy jsou nižší než původní druh, dosahují maximálně čtyřiceti centimetrů. Mají větší a výraznější květ v barvě bílé, růžové nebo červené.

Květy si vybírají partnery podle molekul

Vědci odhalili molekulární mechanismus, který květům umožňuje provádět výběr svých partnerů stejně dobře, jako živočichům.
V "neutrálních vodách" - podle průzračnosti a osvětlení - zbarvení ryb zůstávalo neutrální.

Evoluce může být diktována zrakem

Obecně platí, že člověk je to, za co se sám považuje. Ale to může být pravda jen zčásti: africké ryby přesvědčily vědce, že vnější vzhled jedince se může měnit v závislosti na tom, jak a co vidí.
Útes, který se kdysi nacházel pod vodou, se dnes rozkládá v jedné z nejsušších oblastí Austrálie - v horském systému Flinders Ranges v jižní části kontinentu.

Na jihu Austrálie byl objeven pravěký útes

Vědci ze Školy nauky o Zemi (School of Earth Sciences) při univerzitě v Melbourne (The University of Melbourne) v Austrálii objevili pravěký útes, jehož stáří se odhaduje na 650 miliónů let. Svou v...
Pevné stěny rozsivky (Diatomeae, syn Bacillariophyceae, jsou velkou skupinou jednobuněčných fotosyntetizujících organismů s s dvojdílnou křemičitou schránkou, tradičně řazenou mezi hnědé řasy) jsou prostoupeny otvory s rozměry v nanometrech

Řasy mají obdivuhodné optické systémy

Nanostruktury v rozsivkových řasách umožňují velmi racionálně "spotřebovávat" světlo. Pete Vukusic a jeho kolegové z univerzity v Exeteru (University of Exeter) si myslí, že tyto přírodní systémy m...