Britský parlament schválil tvorbu chimér

Dolní komora britského parlamentu schválila ve třetím čtení zákon, který povoluje vytváření hybridních embryí neboli chimér

Nejznámější je chiméra hlavatá (Chimaera monstrosa), která obývá sever Atlantiku a Středozemní moře.

Nejznámější je chiméra hlavatá (Chimaera monstrosa), která obývá sever Atlantiku a Středozemní moře.

Dolní komora britského parlamentu schválila ve třetím čtení zákon, který povoluje vytváření hybridních embryí neboli chimér, uvádíThe Guardian. Embrya, která představují "směs" člověka a zvířete, mohou posloužit jako zdroj kmenových buněk.

Dolní sněmovna podpořila kontroverzní návrh zákona 355 hlasy proti 129, upřesňujeAFP. Teď musí být ještě schválen Sněmovnou lordů. Pokud horní sněmovna schválí kladné rozhodnutí, pak vytváření chimér ve Velké Británii může být oficiálně zahájeno už v listopadu 2008.

Aby byla vytvořena hybridní embrya, z vajíčka savců je odstraněno jádro a na jeho místo je vpraveno jádro buňky člověka. Jádro je buněčná organela, která obsahuje genetický materiál (DNA) organismu. Proces dělení vytvořené buňky se spouští zvenčí. Takto získané embryo nebude tak úplně lidské: jeho buňky budou obsahovat také část zvířecího "rodiče" (např. buněčné organely mitochondrie, které vyrábějí energii pro "práci" buňky, také obsahují DNA. Embryo chiméry ji dědí po svém zvířecím předkovi).

Myšlenkou povolit vytváření hybridních embryí se ve Velké Británii zabývají už dlouho. Úřad pro oplodnění a embryologii člověka (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) v září 2007 ohlásil, že schvaluje získávání takových embryí, nehledě na absenci oficiálního schválení parlamentem. Kmenové buňky, získané z chimér, mohou pomoci při léčení mnohých nemocí. Přesto, u podobných výzkumů existuje velký počet odpůrců. Vytváření hybridních embryí je ve 21 zemích zakázáno.

zdroj: http://www.guardian.co.uk/sci...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty, Medicína, zdraví,

« Mokrá etapa Mykodiesel »