Dieselové palivo lze získávat z hub

Gary Strobel se svými kolegy z univerzity v Montaně (Montana State University) objevili "mykodiesel" - lehký topný olej, získaný mikroskopickou houbou, která roste v džunglích Jižní Ameriky.

Vybarvená fotografie houby Gliocladium roseum, získaná na skenovacím elektronovém mikroskopu

Vybarvená fotografie houby Gliocladium roseum, získaná na skenovacím elektronovém mikroskopu

Dokonce ani tzv. bionafta, což je palivo získávané z rostlinných surovin, neuspokojuje některé zaryté milovníky čisté přírody jako alternativní palivo, které by nahradilo ropné produkty. Možná, že se za několik let lidstvo přikloní k jinému zdroji "zelené" energie. Gary Strobel se svými kolegy z univerzity v Montaně (Montana State University) objevili "mykodiesel" - lehký topný olej, získaný mikroskopickou houbou, která roste v džunglích Jižní Ameriky.

Gliocladium roseum - to je název houby, která vědce překvapila. Když ji vědci vyseli do substrátu, zjistili, že za určitých podmínek generuje různé alkany a estery, heptan, oktan a benzol, jiné uhlovodíky, včetně těch s rozvětvenými řetězci, a pod.

Takže, vytváří bohatou směs sloučenin, z nichž mnohé jsou součástí dieselového paliva. Právě proto houbou vytvářený produkt vědci pokřtili jako myrodiesel.

Hostitelská rostlina, na které uvedená houba vyrůstá, je strom Eucryphia cordifolia (Ulmo) a ten dodává všechny potřebné ingredience pro chod této miniaturní "chemické továrny". Potvrdily to pokusy ve zkumavce. Mimochodem, Gliocladium roseum skvěle funguje i na substrátu s obsahem celulózy, ale také na agaru.

"Je to první organismus, který je schopen vytvořit velké množství komponentů , obsažených v naftě", - prohlásil Strobel.

Jistě, ke vniku "houbového dieselu", který budeme tankovat na benzínových pumpách, je ještě daleko. V současnosti vědci chtějí objevit geny, díky kterým houby syntetizují fermenty, nutné pro přetvoření substrátu na mykodiesel.

Je možné, že až si poradí s mechanizmem této syntézy, podaří se vědcům vyrobit palivo v nějakých jiných podmínkách, například naučit jiné organismy, aby jej produkovali.

A pokud soubor "dieselových" genů bude určen a "rozluštěn", pak bude možné zkusit podstatně zvýšit produktivitu tohoto bioprocesu.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Tvorba chimér Nový Wi-Fi »