Design turbíny získal uznávané ocenění

Britský institut norem (BSI), udělil první cenu v soutěži "Sustainability Awards 2007" Benovi Storanovi za jeho "nízkorozpočtovou individuální větrnou turbínu pro městské prostředí"

Větřák

Větřák

Podle BSI je výsledkem unikátní design, který raději využívá vertikální, než tradiční horizontální rotace. Tato vlastnost umožňuje pomalejší otáčky, které dovolují turbíně zachytit více energie z vířivého proudu vzduchu, běžně se vyskytujícího v městském prostředí. Také zaručuje daleko tišší provoz.

Při rozhovoru o vítězství a první ceně ve výši 3,000 liber, Ben řekl: „Jsem potěšen, že jsem vyhrál tak prestižní cenu. Vyrostl jsem na větrném západě v Irsku. Vždycky jsem si uvědomoval, jak velký je potenciál větru spojený s volným, čistým a obnovitelným zdrojem energie, a ten mi, společně se šňůrou na prádlo, vnukl můj první nápad.

Ve výsledku je turbína schopná generovat více energie, nežli běžné modely na stávajícím trhu. Předpokládá se, že individuální vzdušné turbíny současných velikostí by měly vyprodukovat při rychlosti větru 12m/s až 1kW, ale obvykle je to pouhých 40% slibovaného výkonu. Turbína Benova designu by mohla vyrábět až 3 krát více energie (tj. 1,2 kW), než turbíny, které jsou na trhu nyní.

Větrák

Větrák

Design důmyslně využívá vertikální rotaci a lehlých materiálů. To umožňuje, aby Benova turbína byla stabilnější než ostatní individuální turbíny, a to vede k lepší akumulaci energie. Navíc, turbína Benova typu se daleko lépe instaluje.

zdroj: http://www.treehugger.com/fil...

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« Energie z ruk Starnutí včel »