Inženýři dobíjeji mikroobvody teplem z rukou

Specialisté z německého institutu integrovaných obvodů ve Fraunhoferu (Fraunhofer IIS) vymysleli novou strategii pro využití zdroje levné energie v elektronických obvodech a vyzkoušeli ji v praxi.

Tento sériový notebook se ještě dlaněmi napájet nedá, je potřebný pouze k indikaci provozních parametrů termogenerátoru.

Tento sériový notebook se ještě dlaněmi napájet nedá, je potřebný pouze k indikaci provozních parametrů termogenerátoru.

Princip termoelektrických generátorů je znám už dlouho, jeden z nejdokonalejších termoelektrických generátorů má výkonnost 30 mikrowattů a hmotnost 0,23 gramů. Nový polovodičový aparátek z německého institutu integrovaných obvodů ve Fraunhoferu (Fraunhofer IIS) bude o něco větší a těžší (viz snímek), ale i jeho výkon podstatně vzroste: z rukou člověka získá 2 miliwatty.

Takový výkon zjevně nebude stačit na to, aby napájel notebook, ale jak uvádí tisková zpráva institutu, autoři novinky vidí její využití v praxi někde jinde.

Za prvé, jde o lékařská čidla a implantáty, která jsou napájena teplem pacientova těla. Za druhé, nový generátor může zásobovat různé snímače v technických zařízeních (když vydávají dostatek přebytkového tepla), v dopravě a pod.

Nejzajímavější na této novátorské práci je to, že nejde o termogenerátor jako takový, ale o nový přístup k jeho využití.

Současná mikroobvody vyžadují provozní napětí, v krajním případě, alespoň 1 volt, spíše ale 2 volty a více (v experimentech s novým přístrojem to bylo přibližně 200 milivoltů). Novým promícháním součástí pokusného mikroobvodu, experti z Fraunhofer IIS jej donutili pracovat pod napětím 200 milivoltů. Takže se tento obvod mohl napájet pouze teplem lidského těla a nepotřeboval žádné baterie.

zdroj: http://blog.scifi.com/tech/ar...

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« Zmrzlý kouř Větrák »