Zmrzlý kouř změní svět

Zázračný materiál 21. století může ochránit váš dům před výbuchem bomby, vyčistit olejové skvrny nebo dokonce pomoci lidem doletět na Mars.

Tam něco je, nebo se nám to jen zdá?

Tam něco je, nebo se nám to jen zdá?

Aerogel, jedna z nejlehčích hmot na světě, dokáže snést přímý výbuch 1kg dynamitu a ochránit proti žáru plamenometu, který dosahuje teploty větší než 1 300 C.

Vědci pracují na vývoji nového využití substance, počínaje tenisovými raketami nové generace, až po vesmírné skafandry se super izolačními vlastnostmi, určené pro mise na Mars s lidskou posádkou.

Očekává se, že se zařadí k zázračným výrobkům minulých generací, jako byl Bakelit ve 30. letech letech, uhlíková vlákna v 80. letech a silikon v letech 90. Mercouri Kanatzidis, profesor chemie z Severozápadní Univerzity v Evanstonu v Illnois (Northwestern University, Evanston, Illinois), říká: "Je to úžasný materiál. Jako materiál má nejmenší známou hustotu a přitom může být využit k tolika věcem. Viděl jsem používat aerogel všude, od filtrování znečistěné vody, k izolování proti extrémním teplotám a nebo dokonce v klenotnictví.

Aerogelu se říká "zmrzlý kouř" a je vyroben extrahováním vody z křemíkového gelu, pak je nahrazen plynem, jako například kysličníkem uhličitým. Výsledkem je substance, která je schopna izolovat od extrémních teplot a pohlcovat imise, např. surovou naftu.

Výzkumníci říkají, že má mnoho milionů pórů a rýh, pokud bychom rozmotali jediný kubický centimetr aerogelu, mohl by pokrýt prostor, odpovídající ploše fotbalového hřiště.

Jeho póry s nano-velikostí dokáží jako houba nejen zadržovat imise, ale také se mohou chovat jako vzduchové kapsy. Výzkumníci věří, že některé verze aerogelu vyrobené z platiny, mohou být použity k urychlení výroby vodíku. Z toho vyplývá, že se aerogel bude využívat pro výrobu paliv na vodíkové bázi.

zdroj: http://www.timesonline.co.uk/...

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« 3D-buňky Energie z ruk »