Laser poprvé natočil živé buňky na 3D-film

"Tomografická fázová mikroskopie" - zní to nudně. Ale, co když na vlastní oči pozorujeme procesy v živých buňkách, navíc v 3D formě. Když se podíváme, jak se houpou jejich membrány, jak jdou do útoku buňky imunitního systému, jak se buňky dělí a vyživují... Pak se chce vybavit takový němý film soundtrackem se Straussovým valčíkem.

jeden z trojrozměrných snímků buňky

jeden z trojrozměrných snímků buňky

Totiž, hlavními viníky tohoto "nešvaru" - Michael Feld (Michael Feld), ředitel laboratoře spektroskopie Massachusettského technologického institutu (George R. Harrison Spectroscopy Laboratory), jeho stážista Wonshik Choi a jejich kolegové z laboratoře - přesně tak postupovali.

Vytvořili a úspěšně otestovali inovační metodu buněčné mikroskopie, která umožňuje trojrozměrným způsobem a v reálném čase pozorovat činnost živé buňky s docela přesnými detaily.

Bylo to natolik působivé, že výsledky práce autoři publikovali v časopise Nature Methods, a svému videoklipu (soubor WMV, 3,66 megabytů), který ukazuje - o čem to je - dali název "Valčík buněk" a doplnili jej odpovídajícím hudebním doprovodem.

Protože rozlišení optické mikroskopie není příliš velké, a samotná buňka špatně pohlcuje světlo, novátoři vymysleli lest. Nenatáčeli přímo, ale získali hodnotu koeficientu lomu světla v závislosti na koordinátách vstupu laserového paprsku do buňky a z úhlu jeho dopadu. Paralelně pouštěli vědci do buňky podpůrný paprsek, a princip interferometrie jim dovolil získat koeficient lomu.

zdroj: http://www.nature.com/nmeth/j...

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« Větrná věž Zmrzlý kouř »