Evoluce rychleji než genetické inženýrství

Toto je první známý druh brouka v divočině, který si vyvinul odolnost proti insekticidu. Dokazuje to, že přirozená selekce může předběhnout genetické inženýrství ve svých schopnostech rychle změnit vlastnosti druhu.

Helicoverpa zea

Helicoverpa zea

Již mnoho let se farmáři snaží vyšlechtit a geneticky upravit bavlník tak, aby vylučoval insekticid Bt. Ale nyní si tento škůdce Helicoverpa zea vyvinul odolnost proti Bt - a změnění brouci se už rožšířili po části jižních Spojených Států. Toto je první známý druh brouka v divočině, který si vyvinul odolnost proti insekticidu. Dokazuje to, že přirozená selekce může předběhnout genetické inženýrství ve svých schopnostech rychle změnit vlastnosti druhu.

Výzkumník z Univerzity v Arizoně (University of Arizona) Bruce Tabashnik řekl: To co vidíme je evoluce v akci. Toto je první zdokumentovaný případ přirozeného vzniku odolnosti proti Bt-úrodě.

V souladu s vyjádřením Univerzity v Arizoně: Výzkumníci ve své zprávě napsali, že od roku 1996 byly Bt-bavlník a Bt-kukuřice vypěstovány na více než 162 miliónech hektarech (400 miliónů akrů) po celém světě, “došlo k vytvoření jedné z největších známých selekcí odolnosti hmyzu.”

Tabashnik se svými kolegy rychle dodal, že většina škůdců druhu Helicoverpa zea si nevyvinula odolnost a resistence byla rozpoznána u populace vystavené Bt ve spreji. Ale tohle je první případ, kdy si nějaký živočich vyvinul odolnost proti geneticky vyšlechtěným plodinám obsahujících Bt.

Další příkladem přirozené selekce, která pracuje srovnatelnou rychlostí, by mohl být viděn u slonů. V devatenáctém a dvacátém století byli loveni kvůli jejich klům ze slonoviny. V průběhu století se u několika generací slonů, rychle jako požár, vyvinula mutace, která způsobila, že jim kly nenarostly. I když se v roce 1930 bez klů narodilo pouhé 1% slonů, v 1998 to už bylo 15% samic a 9% samců.

zdroj: http://www.eurekalert.org/pub...

Související články

Články z rubriky Vynálezy,

« Telepatická DNA Evropská veš »