Geneticky pozměněná rýže nakrmí hladovějící

Rýže živí polovinu obyvatel planety, přitom potřebuje 30% sladké vody, která je potřebná pro vypěstování všech obilovin na světě.

Rýže živí polovinu obyvatel planety

Rýže živí polovinu obyvatel planety

Profesor Andy Pereira z institutu bio-informatiky ve Virginii (Virginia Bioinformatics Institute) se svými kolegy z USA, Indie, Indonésie, Izraele, Itálie, Mexika a Holandska dokázal vypěstovat nový druh rýže, který ke svému růstu potřebuje méně vody než obyčejná rýže, a přitom dává vyšší úrodu.

Obyčejná rýže (Oryza sativa) potřebuje velké množství vody, třikrát větší, než jiné obiloviny. Jde o podstatné omezení, které brání zvyšovat objem produkce rýže.

Autoři práce zkoumali rostlinu arabidopsis, která je velmi odolná vůči suchu. V těch nejodolnějších exemplářích objevili zmutovanou verzi genu HARDY, přičemž molekulární a genetické průzkumy ukázaly právě souvislost uvedeného genu s efektivním využíváním vody rostlinou.

Dalším kokem už bylo jen zavedení tohoto genu do rýže a sledování vlastností získané rostliny. I když gen HARDY v rýži funguje trochu jinak, než v rostlině arabidopsis, vědci tvrdí, že gen umožnil rýži mnohem lépe hospodařit s vodou a zvýšit efektivitu fotosyntézy.

Badatelé zjistili, že nový gen v rýži ovlivňuje metabolismus klíčových bílkovin a uhlovodíků. Vědci odhalili, které skupiny genů se aktivují při činnosti genu HARDY, a objevili, že rostlina lépe hospodaří s vodou až do určité míry transkripce, přesto jak gen funguje, to teprve budou muset zkoumat.

Výsledek modifikace je velmi slibný: v podmínkách velkého nedostatku vody HARD-rýže vykázala o 50% vyšší nárůst biomasy ve srovnání se stejným druhem rýže, ale bez genetické modifikace.

zdroj: http://www.eurekalert.org/pub...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Technologie,

« 7 ohromujících děr Manuskripty »