Mravenci využívají dobré mravy k protlačení se davem

Zděšený dav může být evakuován rychleji za použití jistých druhů překážek, které jsou mu kladeny do cesty. To tvrdí australští výzkumníci a řekli, že se můžeme učit od mistrů davové kontroly: od mravenců.

Až po vás, ne, až po vás. Mravenci nás dokážou naučit, jak nejlépe uklidnit davovou psychózu.

Až po vás, ne, až po vás. Mravenci nás dokážou naučit, jak nejlépe uklidnit davovou psychózu.

Mimořádný profesor Martin Burd z Monash University používá argentinské mravence (Linepithema humile) k vytvoření modelu chování panického davu.

A pracuje s dopravními inženýry na vývoji lepšího řídícího systému pro davovou kontrolu.

Burd - vývojový ekolog - říká, že předběžný výzkum výše uvedeného druhu potvrzuje paradox při davové kontrole, a sice: "pomalejší je rychlejší". "Pokud průměrná rychlost nějakého jedince klesne, pak celý dav bude evakuován mnohem rychleji, a právě mravenci to běžně dělají," říká.

"Mravenci se v panice nechovají jako lidé. Zůstávají klidní a jsou k sobě navzájem zdvořilí. Nesnaží se zachránit jejich vlastní život, ale dělají vše pro dobro skupiny."

Ačkoli lidé s největší pravděpodobností nebudou následovat příkladné, obětavé chování argentinských mravenců, přesto může být pohyb davu v panice řízen pomocí chytrého konstrukčního plánu budovy, říká Burd.

"Když jednoduše postavíte sloup naproti vchodu, zvýšíte tím evakuační rychlost," tvrdí. "Tato překážka znemožní lidem zablokovat únikovou cestu."

zdroj: http://www.abc.net.au/science...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Společnost, lidé,

« 12 hlava medúza Orangutani »