Stonehenge byl královským hřbitovem

Britští archeologové tvrdí, že se jim podařilo zjistit, jaké poslání měl Stonehenge, oznámil The Washington Post. Celosvětově známá megalitická stavba sloužila, podle vědců, jako hřbitov pro starověké královské dynastie.

Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni asi 13 km severně od městečka Salisbury v Jižní Anglii.

Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni asi 13 km severně od městečka Salisbury v Jižní Anglii.

Britští archeologové z Stonehenge Riverside Project tvrdí, že se jim podařilo zjistit, jaké poslání měl Stonehange (ma vlastni web), oznámilThe Washington Post. Celosvětově známá megalitická stavba sloužila, podle vědců, jako hřbitov pro starověké královské dynastie.

K takovému závěru dospěli archeologové po provedení radio-uhlíkové analýzy lidských ostatků, které byly objeveny na území komplexu. Zpopelněné ostatky - lidské kosti a zuby - byly nalezeny při vykopávkách už v 50. letech minulého století a byly uchovány v muzeu v Solsbury. Výzkum ukázal, že nejstarší pohřeb zde byl proveden přibližně v roce 3030-2880 př.n.l. a nejmladší v roce 2570-2340 př.n.l. Vědci předpokládají, že v šestisetletém období bylo ve Stonehange pochováno přibližně 150 až 240 mužů, žen a dětí. Původně se předpokládalo, že komplex byl používán jako hřbitov zhruba asi jen sto let - někdy mezi lety 2700 až 2600 před našim letopočtem.

ProfesorMike Parker Pearson z univerzity v Sheffieldu (University of Sheffield), který práce na vykopávkách řídil, si myslí, že ve Stonehange byli pochováváni členové královské rodiny. Hypotézu vědce potvrzují některé nálezy archeologů, například kamenné žezlo, které bylo v komplexu nalezeno.

Výsledky posledních výzkumů vyvracejí teorie o tom, že Stonehange byl observatoří nebo místem vykonávání religiózního kultu. Podle prof. Mika Parkera Pearsona objevy svědčí o tom, že jeho předpoklad, že Stonehange byl součástí obřadního komplexu, je správný. Vědec si myslí, že obřadní komplex se rozkládal na řece Avon (River Avon), kterou ve starověku považovali za hranici mezi světem živých a královstvím mrtvých.

V roce 2007 objevili archeologové starověké osídlení v městečku Durrington Walls, které je nedaleko Stonehange. Vědci předpokládají, že vesnice byla osídlena pouze v době letního a zimního slunovratu. Prof. Mike Parker Pearson předpokládá, že lidé sem přicházeli v určitých měsících jen kvůli provedení pohřebních a jiných rituálů.

zdroj: http://www.timesonline.co.uk/...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy, Vynálezy,

« Reklama Prašný kotel »