Za globální oteplování mohou ... mamuti

Je to něco víc, než jen další symptom globálního oteplování ... díky tání ledovců na severu Sibiře uniká každoročně do atmosféry velké množství metanu.

Sibiř, Rusko, Šeregeš

Sibiř, Rusko, Šeregeš

Ruský ekolog Sergej Zimov, který více než 30 let zkoumá klimatické změny v ruské Arktice, si myslí, že díky tání ledovců na severu Sibiře uniká každoročně do atmosféry velké množství metanu. A to způsobuje další a rychleší oteplování klimatu. Vylučování metanu z jezer na severu Sibiře bylo pozorováno už dávno, přesto se doposud nepodařilo určit přesný jeho rozsah. Zimov se svými kolegy vypracoval metodu určování množství tohoto uvolňování.

Určili, že dno většiny jezer Severní Sibiře tvoří věčně zmrzlá půda, která je nasycena organikou. A dnes tato věčná mrzlota taje, důsledkem čeho se břehy jezer rozšiřují. V podmínkách bez kyslíku organika, která je na dně jezer, se mění pomocí mikroorganismů a přitom se uvolňuje metan.

Zásoby organiky v sibiřské věčné mrzlotě jsou neobyčejně veliké. Podle informací vědců, vrstvy organické hmoty obsahují více sloučenin uhlíku, než se nachází v zemské atmosféře. Pokud oteplování klimatu v Severní Sibiři bude pokračovat, pak to může způsobit únik obrovského množství metanu do atmosféry, což ve svém důsledku prudce zrychlí další oteplování klimatu.

Přečtěte si také pro dalši viníky globálního oteplování - říhající losi.

zdroj: http://news.yahoo.com/s/nm/20...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Ideje, projekty,

« Burj Dubai Úkryt želv »