Astro, vesmír

Troposféra je část atmosféry sahající od zemského povrchu k tropopauze, jež odděluje troposféru od výše ležící stratosféry. Tato hranice je dána změnou teplotního gradientu.

V atmosféře objeveny částice starší než Slunce

O historii vzniku Sluneční soustavy astronomům obvykle vypovídají vzorky látek, získané v kosmu, nebo z meteoritů spadlých na Zemi. Přesto si vědci z univerzity v Manchesteru (University of Manches...
Mytologická role Theii jako matky bohyně měsíce Seléné je doporučením pro použití tohoto jména pro název hypotetické planety (repektive planetesimály), která podle teorie velkého impaktu narazila do Země, následkem čehož se vytvořil Měsíc.

Theia - ztracená planeta solárního systému

K vytvoření našeho Měsíce mohla přispět planeta Theia. Podle některých vědců tvořila součást slunečního systému. Předpokládají, že měsíc vznikl při její srážce se Zemí.
Program Constellation je americký kosmický program, který má pod organizací NASA vyvinout novou generaci kosmických dopravních prostředků sloužících k zabezpečení různorodých kosmických misí.

Dostanou Američané člověka na Mars?

NASA zveřejnila plánovaný postup, jakým by bylo možné dostat člověka na Mars
kapky vody

Černá díra v trojúhelníkové kapce vody

Neobvyklé chování gigantických vodních kapek, zavěšených ve speciálním "antigravitačním" zařízení, pomohou podle britských vědců nově pohlédnout na vlastnosti černých děr. Exotický pokus provedli b...
Kometa McNaught C/2006 P1. Kometu objevil Rob H. McNaught na CCD snímcích pořízených 0,5-m Schmidtovou komorou v rámci Siding Spring Survey 7 dne 7.srpna 2006.

Reliktní záření podá svědectví o vlasti komet

Vědci plánují využít údaje o reliktovém záření pro zkoumání Oortůva oblaku, který slouží jako zdroj komet s dlouhou periodou oběhu.
Galaxie je hvězdná soustava složená z hvězd, mlhovin, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a tmavé hmoty.

Podobnost galaxií popírá temnou hmotu

Analýza struktury dvou set náhodně vybraných objektů vyzvala u vědců pochybnosti o Standardním modelu a existenci temné hmoty.
Fotografie galaxie NGC 4438 (vlevo) a M86 (vpravo). Červeně jsou znázorněny nitě ionizovaného vodíku.

Rychlost galaxií brání zrodu hvězd

Vysokorychlostní srážky galaxií mohou být zodpovědné za zvýšenou teplotu mezihvězdných látek.
Unikátní let odstartoval z ostrova Omelek v Tichém oceánu

Soukromá raketa vstoupila na oběžnou dráhu

Malá americká společnost SpaceX posunula na trhu spouštěcích služeb možnosti kosmických velmocí: soukromníky poprvé "od A do Z" připravená a vyrobená kapalinová nosná raketa Falcon 1 vzlétla na obě...
Směrem k souhvězdí Kentaura (zvýrazněno fialovou barvou) se velkou rychlostí pohybuje 700 galaktických klastrů

Útěk galaxií z Vesmíru

Společně s temnou hmotou a temnou energií se do zorného pole astrofyziků dostal ještě jeden záhadný jev: stovky galaktických klastrů a obrovská mračna plynných a prachových látek, která se pohybují...
Galaxie NGC 1309 se nachází v souhvězdí Eridana vzdálené od nás 100 miliónů světelných let (fotografie pořízená orbitálním teleskopem Hubble). Tato galaxie má spoustu takových cefeid, které se mohou bez problémů stát vysílači mezigalaktického internetu.

Hvězdy jako uzly mezigalaktického internetu

Astronomové, kteří už celé století s velkým zájmem pozorují pulzující hvězdy, možná ani netuší, že bezděky "poslouchají" přímé vysílání mimozemských civilizací.