Dostanou Američané člověka na Mars?

NASA zveřejnila plánovaný postup, jakým by bylo možné dostat člověka na Mars

Program Constellation je americký kosmický program, který má pod organizací NASA vyvinout novou generaci kosmických dopravních prostředků sloužících k zabezpečení různorodých kosmických misí.

Program Constellation je americký kosmický program, který má pod organizací NASA vyvinout novou generaci kosmických dopravních prostředků sloužících k zabezpečení různorodých kosmických misí.

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku - NASA zveřejnila plánovaný postup, jakým by bylo možné dostat člověka na Mars. Tato mise, při níž by během 2,5 roku bylo třeba překonat vzdálenost sta milionů mil, nám může přinést nové poznatky. Jak by tedy měla vypadat?

Většina zařízení Programu Constellation bude maximálně zužitkovávat technologie, které byly vyvinuty a nyní se používají v rámci amerického programu kosmických raketoplánů. Vlastní kosmická loď Orion pak do značné míry využívá řešení lodi Apollo, využívané v rámci amerického letu na Měsíc na přelomu 60. a 70. let 20. století. Části kosmického plavidla vážícího 400 000kg, značně nezávislého na kontrole NASA a sestavitelného ve vesmíru, by na oběžnou dráhu měly dopravit tři až čtyři raketoplány Ares V.

Největší překážkou NASA stojí peníze. Jeden kritik pojmenoval program Constellation jako "Apollo na potravinové známky." Během šedesátých let minulého století 4 procenta celého státního rozpočtu bylo vynaloženo na výzkum kosmického prostoru. Dnes jenom šestina procenta připadá na NASA.

Posádka, která by měla na rudé planetě strávit až 18 měsíců, bude muset čelit krutému prostředí - radiaci ze slunečních erupcí, nebezpečnému prachu a teplotám pohybujícím se kolem 60 stupňů pod nulou. Teoretické datum příletu na Mars je rok 2031.

V rámci Programu Constellation bude USA zkoušet a zlepšovat své síly na známém povrchu Měsíce. Tam chce NASA také zkoumat, zda se potvrdí přítomnost vodíku, který by mohl pomoci v budoucnu zásobovat zpáteční vesmírné lety.

zdroj: http://www.dailygalaxy.com/my...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Jaderná fúze Rybí tuk »