Baterie s viry pro auto na elektrický pohon

Výzkumný tým tvrdí, že jejich virem upravené baterie mají tak velikou kapacitu a výkon, že by mohly být využity do budoucna k pohonu hybridních vozidel jako třeba Tesla model S nebo Chevy Volt.

Nový elektrický model je na cestě Tesla Tesla Motors plánuje kolem roku 2010 celou řadu cenově dostupných bateriemi-poháněných modelů

Nový elektrický model je na cestě Tesla Tesla Motors plánuje kolem roku 2010 celou řadu cenově dostupných bateriemi-poháněných modelů

Již jsme měli šanci slyšet mnoho tvůrčích myšlenek pro řešení napájení dobíjecích baterií, ale tato z od Massachusettskeho technologického institutu (MIT, Massachusetts Institute of Technology) bere dech. Výzkumníci mají geneticky upravené viry k vytvoření záporně a kladně nabitých konců typu Li-on. Práce na anodách pro tyto virem napájené baterie začala již před třemi roky, ale až teď se přišlo na způsob, jak vytvořit katody. Výzkumný tým tvrdí, že jejich virem upravené baterie mají tak velikou kapacitu a výkon, že by mohly být využity do budoucna k pohonu hybridních vozidel jako třeba Tesla model S nebo Chevy Volt.

Tým pod vedením profesorky Angely Belcherové vytvořil katodu baterie za pomocí genetické úpravy virů společně s kombinací fosfátu železa a uhlíkové nanotrubice a tak byla vytvořena síť vodivých látek. Elektrony cestuji podél sítě do okamžiku než se dostanou k fosfátu, kde pak přenáší energii. Laboratorní testy ukazují, že tyto "virové baterie" mohou být stokrát vybity a nabity bez jakékoliv ztráty celkové kapacitance, ale cílem výzkumu je tyto výsledky ještě o mnoho zlepšit.

Viry v bateriích jsou prý naprosto neškodné bakteriofágy a jsou pro lidi naprosto neškodné. Baterie jsou levné na výrobu, nepotřebují údržbu a neobsahují žádné toxické látky. Zatímco prototyp vypadá jako typická baterie do auta, technologie ji časem přizpůsobí do velmi malých rozměrů. V přístích několika letech můžeme čekat velký boom hybridních vozů a elektromobilů, nyní už máme na trhu k dostání baterii, to znamená, že je jeden z mnoha problémů napájení hybridních vozů vyřešen.

zdroj: http://web.mit.edu/mitei/rese...

Související články

Články z rubriky Technologie, Vynálezy,

« Čteni myšlének Kvantový přistup »