Byla objevena kolosální socha císaře Hadriána

Ohromná, nádherně vytesaná mramorová socha římského císaře Hadriána je nejnovějším nálezem v Sagalassos - starobylém řeckořímském městě uprostřed jižního Turecka. Archeologové odhadují, že figura byla původně vysoká asi 13 až 16 stop (čtyři až pět metrů).

Byla objevena kolosální socha císaře Hadriána

Byla objevena kolosální socha císaře Hadriána

Vedoucí vykopávek Marc Waelkens říká, že je to jeden z nejkrásnějších portrétů Hadriána, který kdy byl nalezen.

Našli ho archeologové z Katolické Univerzity v Leuven (Belgie), kteří pod vedením Waelkense, pracovali na vykopávkách od roku 1990. Minulý měsíc Belgičané začali s novou vykopávkou, pak přerušili práci v římských lázních a zaměřili se na jihovýchodní část komplexu.

V neděli byli odkryty první úlomky sochy v nadživotní velikosti – chodidlo a část nohy. Chodidlo měří na délku 31,5 palce (0,80 metru) a noha měří od kotníku po koleno skoro pět stop (1,5 metru). Propracovaný sandál zobrazený na chodidle prozradil archeologům, že se jednalo o nohu císaře. V pondělí byla objevena téměř nedotčená hlava sochy, odhalující fakt, že se jedná o sochu císaře Hadriána, který vládl v letech 117 až 138 našeho letopočtu. Hlava měří víc než 27 palců (0,70 metru).

Stavba lázeňského komplexu v Sagalassos začala během Hadriánovy vlády, ačkoli budova byla dokončena o několik desetiletí později. Lázeňský komplex je jedním z několika hlavních stavebních projektů v Sagalassos, které mohou být datovány do období vlády Hadriána, kdy mělo město svatyni říšského kultu, věnovanou Hadriánovi a jeho nástupci Antoniu Piusovi.

Socha je pravděpodobně z počátku Hadriánovy vlády. Pro aktualizaci současného stavu vykopávek, včetně jakýchkoli dodatečných nálezů, souvisejícími s Hadriánovou sochou, navštivte webovou stránku Interactive Dig, City in the Clouds.

zdroj: http://www.archaeology.org/on...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Orangutani Levitace? ano! »