Diamanty ve starodávném zirkonu

Nejstarší diamanty na světě byly objeveny ve starodávném zirkonu. Stáří hodnotného nálezu, podle údajů, dosahuje 4,3 miliardy let.

Nejlepším přítelem žen - to je jasné - jsou brilianty. Ale s takovými diamanty, uvnitř starodávného kousku zirkonu, se jen těžko budou chtít přátelit: velikost největších nepřevyšuje 70 mikrometrů.

Nejlepším přítelem žen - to je jasné - jsou brilianty. Ale s takovými diamanty, uvnitř starodávného kousku zirkonu, se jen těžko budou chtít přátelit: velikost největších nepřevyšuje 70 mikrometrů.

Nejstarší diamanty na světě byly objeveny skupinou pod vedením Martiny Mennekenové (Martina Menneken) - geoložky z univerzity v Munsteru (Westfälische Wilhelms-Universität). Stáří hodnotného nálezu, podle údajů, dosahuje 4,3 miliardy let.

Stáří naší planety se orientačně odhaduje na 4,6 miliardy let. Přesto věda ví jen velmi málo o tom, co se s planetou dělo po dobu více než 4 miliard let.

Aby vědci zjistili podrobnosti o raném období historie Země, docela často zkoumají krystaly starodávného minerálu zirkonu, který se vytvořil v té době. Zirkon zaujal i Martinu Mennekenovou, ale ona se rozhodla zkoumat ne samotný minerál, ale jeho mikroskopické příměsi.

Mezi příměsemi krystalu zirkonu, který byl nalezen v australském pohoří Jack Hills (Jack Hills), objevili vědci titěrné diamanty. Stáří vzorků, se kterými vědci pracovali, je od 3,1 do 4,3 miliardy let. Proto také stáří diamantů, které jsou v nich obsaženy, musí být stejné.

Mennekenová a její kolegové zatím nemohou přesně vysvětlit velký rozptyl v dataci nálezů, přesahující jednu miliardu let. Předpokládají ale, že všechny tyto diamanty vznikaly před 4,3 miliardami let a potom se z nějakého důvodu v průběhu dlouhého období smíchaly se zirkonem, jehož stáří není jednotné.

Je zajímavé, že podle předcházejícího vyhodnocení, stáří pradávných diamantů je téměř o jeden milión let nižší.

Výsledky výzkumu najdete v článku časopisu Nature.

Tento objev vyvolal jistou skepsi u Iana Williamse (Ian Williams), geologa z Australské národní univerzity (Australian National University), který se daného výzkumu neúčastnil. Myslí si, že se ve skutečnosti do zirkonu s různým stářím dostával grafit, který se pod vlivem vnějších faktorů daleko později měnil na diamant. "Myslím si, že tyto diamanty jsou ve skutečnosti mladé, ale budu šťastný, když mi to vyvrátíte," - řekl Williams.

zdroj: http://www.nature.com/news/20...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Žraločí prsty Sloní ryba »