Eris převážila Pluto

Astronom Michael Brown (Michael E. Brown), jeden z prvních objevitelů Eris (bývalá Xena), společně se svou spolupracovnicí Emílií Shallerovou (Emily L. Schaller) z Kalifornského technologického institutu (California Institute of Technology) vypočítali hmotnost této trpasličí planety. A ukázalo se, že je o více než jednu čtvrtinu těžší než Pluto.

Umělecké zobrazení Eris a Disnomie,
odpovídající nejnověšším poznatkům pozorování

Umělecké zobrazení Eris a Disnomie, odpovídající nejnověšším poznatkům pozorování

Při své práci vědci použili údaje z pozorování, které byly získány díky Hubbleova teleskopu (Hubble) a v observatoři Kecka (W. M. Keck Observatory). Přesto jejich hlavním objektem při pozorování byla nejen trpasličí palnetka, ale také její oběžnice Disnomia.

S pomocí získaných údajů Brown a Shallerová vypočetli přesné orbitální parametry Disnomie. Díky tomu bylo zjištěno, že doba jejího oběhu představuje přibližně 15,774 dne a poloměr orbity je roven 37 350 km.

Vědci tvrdí, že tyto údaje dokazují, že se Disnomie sformovala z velkého «oblaku» úlomků, které rotovaly kolem Eris a které vznikly díky někdejší vzájemné silné kolizi.

Na základě těchto informací a s pomocí modelace, která vycházela z Keplerových zákonů o pohybu planet, vědci určili hmotnost Eris. Podle výpočtů má celkem 1,67x1022 kilogramů, tzn. že tato zakrslá planeta «převažuje» Pluto o 27%.

Vědci určili i průměrnou hustotu látek trpasličí planety. Podle odhadu vědců, tato hodnota představuje 2,3 gramu na centimetr krychlový, což odpovídá průměrné hustotě velkých těles z Kuiperůva pásu.

Ihned po objevu bylo jasné, že Eris je větší než Pluto (a to také potvrdila zpřesněná měření). Bylo logické předpokládat, že je také i těžší, a tato hypotéza byla potvrzena přesnými metodami.

Zdůrazňujeme, že objev byl jen dalším potvrzením statutu Pluta v systému nového nebeského uspořádání, které bylo přijato v loňském roce.

Další podrobnosti o výzkumu naleznete v článku v Science

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Vynálezy,

« Války rostlin kaskáda-b »