Genová terapie na regeneraci tkáně dásní

Regenerace dásní genovou terapií se jeví jako bezpečná. Novou metodu vyvinuli vědci z Michiganské univerzity. Genová terapie je přijatelné a růstuschopné odvětví, je ale třeba zajistit bezpečnost genových terapií.

Dáseň (latinsky: gingiva) je sliznice dutiny ústní, která obklopuje zuby. Dáseň se nachází na horní i dolní čelisti.

Dáseň (latinsky: gingiva) je sliznice dutiny ústní, která obklopuje zuby. Dáseň se nachází na horní i dolní čelisti.

Regenerace dásní genovou terapií se jeví jako bezpečná. Novou metodu vyvinuli vědci z Michiganské univerzity. K největšímu incidentu došlo před sedmi lety, kdy po genové terapii při klinickém výzkumu zemřel teenager. Stalo se tak na Pennsylvánské univerzitě (University of Pennsylvania) po aplikaci adenoviru. Na nutnost dodržovat při léčbě genovou terapií bezpečnostní opatření upozorňuje i profesor William Giannobile ze školy zubního lékařství na Michiganské univerzitě (University of Michigan,School of Dentistry).

Metoda, zde vyvinutá, také využívá adenovirus, nicméně velkým rozdílem oproti způsobu jeho použití oproti Pennsylvánii je, že při léčbě dásní je adenovirus aplikován lokálně. Použitá dávka je také výrazně nižší. Namísto vstříknutí injekcí přímo do tkáně, kdy může dojít k nečekané a někdy i osudové reakci, jsou při terapii vyvinuté v Michiganu geny podávány ve formě pasty. Ta se při léčbě aplikuje přímo na postiženou tkáň dásní.

Profesor Giannobile, který také řídí Michiganské centrum pro výzkum zdraví ústní dutiny a pracuje na Michiganské College na Katedře biomedicínského inženýrství, se domnívá, že by tato metoda měla být bezpečná. Dle dosavadních studií při ní nedochází k šíření adenoviru do zbytku těla. Předpokládá, že léčba bude využitelná v klinické praxi.

Dalším krokem pro vědce z Michiganské univerzity (University of Michigan) bude provedení klinických testů na lidech.

zdroj: http://www.ns.umich.edu/htdoc...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Ženský nos Statistiky o sexu »