Jména ryb odklepne kladívko

Jistě, nebude to zadarmo. Na počest této události Monaco-Asia Society uspořádá aukci, kde bude možné, po tom, co vyvoláte nejvyšší cenu, přidat své jméno do seznamu názvů druhu.

Dnes se tato ryba jmenuje Pterois…, kde se místo

Dnes se tato ryba jmenuje Pterois…, kde se místo "…" brzy ocitne něčí polatinštěné jméno. Pokud byste chtěli, tak tohoto strašáka lidí (mimochodem jedovatého) pojmenují po vás. Vyvolávací cena – 250 tisíc dolarů.

Na "Modré aukci" (Blue Auction) bude vyhlášeno deset jmen. Jde o dobročinnou akci pod záštitou nekomerční organizace Monaco-Asia Society.

V loňském roce badatelé z Mezinárodní společnosti ochrany přírody (Conservation International - CI) objevili v indonéské části Papui - Nové Guinei několik desítek druhů ryb, vědě dosud neznámých. Deset z nich, v souladu se schváleným společným usnesením CI a Monaco-Asia Society, bude pojmenováno po lidech, kteří o to projeví zájem..

Nejnižší vyvolávací cena je 45 tisíc dolarů. Jde o rybu, která se prozatím jmenuje Melanotaenia ... Nejvyšší vyvolávací cena - chodící žralok - je 500 tisíc dolarů. A i když už ryba latinský název má, bude přejmenovaná. Současně s aukcí bude prodaná část názvu korábu a název budoucí expedice - celkem 12 položek.

Jak se bude tato ryba jmenovat? Určitě ne labardan (nasolená treska, pozn. překl.), tím spíš, že vůbec nejde o rybu. Ano, nejde o rybu, ale o plovoucí stanici, která bude brázdit indonéské vody a pozorovat tamní útesy. Ponese tento název: Floating Ranger Station … Patrol Vessel. Místo teček ale bude vepsáno jméno člověka, který za ně

Jak se bude tato ryba jmenovat? Určitě ne labardan (nasolená treska, pozn. překl.), tím spíš, že vůbec nejde o rybu. Ano, nejde o rybu, ale o plovoucí stanici, která bude brázdit indonéské vody a pozorovat tamní útesy. Ponese tento název: Floating Ranger Station … Patrol Vessel. Místo teček ale bude vepsáno jméno člověka, který za ně "vysolí" minimálně 200 tisíc dolarů.

Podle Andrewa Polaszka (Andrew Polaszek), výkonného tajemníka Mezinárodní komise pro zoologickou nomenklaturu (International Commission on Zoological Nomenclature), není nic špatného na tom, že nějaký druh bude pojmenován po bohatém nebo známém člověku. Hlavní je, aby se jméno druhu skládalo ze dvou částí - první - název rodu, a druhé - vlastní, druhové.

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé,

« Manuskripty Burj Dubai »