3000 let stará maska nalezena na Aleutách

Mike Yarborough, který vede vykopávky na ostrově Unalaska v Aleutském souostroví, prohlásil, že tato maska je přibližně o 2000 let starší než ostatní, doposud nalezené. Nalezena byla pouze horní polovina masky, ve které byly staré trhliny.

Archeologové, provádějící vykopávky na ostrově Amaknak, možná v Aleutách objevili nejstarší dochovanou část  masky “Unangam“ z velrybí kosti.

Archeologové, provádějící vykopávky na ostrově Amaknak, možná v Aleutách objevili nejstarší dochovanou část masky “Unangam“ z velrybí kosti.

Vědci tvrdí, že maska z velrybí kosti, která byla objevena v archeologickém nalezišti na Aljašce, byla pravděpodobně poškozena už během Aleutského pohřbu před 3 000 lety.

Archeologové započali s pracemi na svahu hory z důvodu stavby nového mostu vedle Unalasky (Unalaska), který měl nahradit původní most dřevěný. Vykopávky, zpočátku plánované pouze na jeden měsíc, se protáhly, protože naleziště bylo daleko bohatší, než mohl kdokoli předpokládat.

Archeologové, provádějící vykopávky v ruinách 3000 let starého domu v Unalasce

Archeologové, provádějící vykopávky v ruinách 3000 let starého domu v Unalasce

Vesnice byla osídlena v době, kdy byl klimat v Aleutách mnohem chladnější a ostrovy byly celý rok zamrzlé. Obyvatelé bydleli v kamených domech se vzdušným prostorem pod podlahou, ten zlepšoval vytápění příbytku.

Maska se podobá jiné, 1000 let staré, masce nalezené na Aljašském poloostrově. Denisa Rankinová (Denise Rankin), víceprezidentka kmenové korporace na Unalasce řekla, že oči a ostatní znaky jsou ji důvěrně známé.

Masky vypadají jako tváře Aleuťanů, řekla.

zdroj: http://www.adn.com/news/alask...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Falešni humři Psychická komora »