Nástroje prvních jeskynních lidí na planetě

Naši vzdálení příbuzní hominidi, kteří patří k rodu Homo, začali žít v jeskyních asi před 2 milióny lety, tj. podstatně dříve, než jsme si na základě předcházejících nálezů mysleli.

Vchod do jeskyně Wonderwerk. Klesá až do hloubky 139 metrů

Vchod do jeskyně Wonderwerk. Klesá až do hloubky 139 metrů

Naši vzdálení příbuzní hominidi, kteří patří k rodu Homo, začali žít v jeskyních asi před 2 milióny lety, tj. podstatně dříve, než jsme si na základě předcházejících nálezů mysleli. Objev učinila mezinárodní skupina vědců pod vedením Michaela Chazana, ředitele archeologického centra univerzity v Torontu (Archaeology Centre).

Vykopávky v jeskyni Wonderwerk v JAR probíhají od 40. let minulého století. Tato jeskyně je známá tím, že v ní byly nalezeny stopy člověka v jeho nejranější epoše. Tak např.: jsou zde nástěnné malby staré 10 tisíc let. Ale vědci postupně "nahlížejí" za nové a nové horizonty, sahající dál do minulosti.

Tak např. archeologové teď získali několik nevelkých kamenných nástrojů z vrstvy, jejíž stáří se odhaduje na 2 milióny let. K určení stáří byly mimochodem použity dvě nezávislé metody.

Geologické údaje potvrzují, že tyto nástroje sem byly přineseny právě předky člověka rozumného, a že se do jeskyně nedostaly z vnějšího světa, řekněme, proudem vody.

Badatelé vysvětlují, že nejstarší známé nástroje (nalezené v Etiopii) pocházejí z období před 2,4 milióny lety. Takže kamenné hroty a bodce ve Wonderwerku nejsou nejstaršími na světe. Nicméně představují nejstarší důkaz přechodu lidí k životu v jeskyních.

Nejpravděpodobnějšího kandidáta na majitele těchto nástrojů vědci pojmenovali Homo habilis.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé,

« Barevné rozdíly Chemické zbraně »