Osm miliónů let starý brouk žije a roste

Osm miliónů let stará bakterie, která byla vyextrahována z nejstaršího ledu na světě, nyní roste v laboratoři a čeká na výzkumníky. Je pravděpodobné, že pravěké bakterie a viry znovu obživnou, když roztaje led díky globálnímu oteplování.

Antarktida a bakterie

Antarktida a bakterie

Experti ale tvrdí, že se nemusíme ničeho bát, protože proces pokračuje už bilióny let a je nepravděpodobné, že by brouci byli nosiči nákazy nebezpečné pro lidi.

Kay Bidel z Rutgersovy univerzity v New Jersey v USA (Rutgers, The State University of New Jersey) a jeho kolegové získali DNA z bakterie, nalezené v ledu 3 a 5 metrů pod hladinou ledovce, v údolích Beacon a Mullins na Antarktidě. Čím víc je led hlouběji v údolí, tím je vyšší jeho stáří. Výzkumníci pořídili pět různých vzorků, které byly staré něco mezi 100 tis. až 8 miliony let.

Pokusili se vzkřísit organizmus z nejstarších a nejmladších vzorků. "Zkusili jsme se je nechat vyrůst a mladé kousky rostou opravdu rychle. Mohli jsme je uzavřít a izolovat kolonie," říká Bidle. Kultivační růst organizmu, nalezeného ve 100 000 let starém ledu, odpovídá v průměru dvojnásobku jeho velikosti sedmidenního růstu.

Podívejte se taky jak levní mutanti pomohou zkoumat odpadovou DNA.

zdroj: http://environment.newscienti...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Velké vymírání lidská evoluce »