Mechanismus vzniku rakovinového nádoru

Vědcí zjistili, že teloméry – opakující se DNA, proteinové komplexy na konci chromosfér, které se postupně zkracují pokaždé, když buňka prochází procesem dělení – obsahují také RNK.

Uvnitř buněčného jádra je veškerá genetická informace soustředěna do molekul DNA,

Uvnitř buněčného jádra je veškerá genetická informace soustředěna do molekul DNA, "zabalených" do chromozómů.

Zaměstnanci švýcarského Institutu experimentálního výzkumu rakoviny (Swiss Institute for Experimental Cancer Research, ISREC) ve spolupráci s kolegy z Pavijské univerzity (University of Pavia) zjistili, že teloméry - opakující se DNA, proteinové komplexy na konci chromosfér, které se postupně zkracují (kritická délka lidské teloméry) pokaždé, když buňka prochází procesem dělení - obsahují také RNK. Tento objev, který byl publikován v časopise Science Express, zpochybňuje naše chápání fungování telomér a může vést až k objevu způsobu přerušení obnovy telomér v rakovinových buňkách.

Uvnitř buněčného jádra je veškerá genetická informace soustředěna do molekul DNA, "zabalených" do chromozómů. Na konci těchto chromozómů jsou teloméry - zóny napojování molekul DNA do řetězce. Teloméry se podobají buněčným hodinám: pokaždé, když se buňka dělí, se teloméry zkracují. Po několikerém dělení buňky začne fungovat zvláštní "budík" - teloméry, který spouští určitý mechanizmus a brání tak dalšímu dělení buňky. Jestliže "buněčné hodiny" začínají pracovat nesprávně, pak se buď proces dělení buňky přeruší příliš brzy a vznikne buňka s poškozeným chromozómem, nebo dělení pokračuje donekonečna, což vede ke vzniku rakovinového nádoru nebo jiného onemocnění.

V buňkách embrií a v některých druzích kmenových buněk ferment, který dostal název telomeráza, regeneruje teloméry a tím zajišťuje další dělení buněk. Postupem času se množství telomerázy snižuje, teloméry se zkracují a stávají se neaktivními. V rakovinových buňkách k tomu nedochází: telomeráza podporuje dělení buněk mnohem déle, než je obvyklé. Vědci se shodli na tom, že zvýšená aktivita telomér je pozorována v 90% případů onemocnění rakovinou, ale samotný mechanismus ještě není zcela jasný. Odpověď na tuto otázku mohou dát nové způsoby terapie této nebezpečné choroby.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« lidska teloméra Život ze zkumavky »