Transplantace prvního orgánu z kmenových buněk

Jako první na světě provedli španělští chirurgové transplantaci kompletního orgánu, vypěstovaného z kmenových buněk pacienta.

Jako první na světě provedli španělští chirurgové transplantaci kompletního orgánu, vypěstovaného z kmenových buněk pacienta

Jako první na světě provedli španělští chirurgové transplantaci kompletního orgánu, vypěstovaného z kmenových buněk pacienta

Jako první na světě provedli španělští chirurgové transplantaci kompletního orgánu, vypěstovaného z kmenových buněk pacienta. Třicetiletá Klaudie Castillová (Claudia Castillo) dostala biologickou průdušnici, která je pro její organismus fakticky vlastní. Tento úspěch v praxi ukázal, jak může být provedena transplantace kompletního orgánu bez nutnosti dalšího užívání imunosupresiv.

Průdušnice Klaudie byla poškozena onemocněním tuberkulózou (přesněji - část za jejím rozvětvení - levá průduška). Mezinárodní skupina biologů a lékařů provedla unikátní operaci, aby zachránili této ženě plíce.

Na univerzitě v Bristolu (University of Bristol) pro ni vypěstovali nový orgán. K tomuto účelu vědci použili průdušnici nedávno zemřelého člověka a umístili ji do speciálního roztoku, který odstranil všechny buňky. Z donorského orgánu zbyla pouze inertní kostra, tvořená kolagenovými vlákny.

Tato osnova posloužila jako stavební podklad novému orgánu, který byl vypěstován z buněk, odebraných Klaudii. Použité buňky byly dvou typů: z vnitřní strany průdušky ženy a kmenové - z kostní dřeně. Po čtyřech dnech růstu v laboratoři nový "vzduchovod" byl připraven k transplantaci.

Operaci provedl profesor Paolo Macchiarini z nemocnice v Barceloně (Hospital Clínic de Barcelona).

Mezinárodní skupina vědců, která provedla neobvyklou léčbu Klaudie Castillové a ke které patří také specialisté z univerzity v Padově (Università degli Studi di Padova) a Milánské polytechniky (Politecnico di Milano), jsou připraveni v budoucnu provést podobné operace, při kterých budou transplantovat průdušnici a dokonce chtějí transplantovat hrtan pacientům s rakovinou. Takové klinické zkoušky mohou začít v průběhu pěti let.

zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/he...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Batohy pro buňky Neurony »