Změna krve dívky po transplantaci

Patnáctiletá pacientka po transplantaci jater je první člověk na světě, kdo přijal imunitní systém a krevní skupinu dárce, tím jí na celý zbytek života odpadla povinnost užívat antirejekční léky.

Fenomén … vděčná Demi-Lee Brennanová

Fenomén … vděčná Demi-Lee Brennanová

Ve vlasech má fialové pramínky a nehty má světle modré, ale pro doktory z nemocnice Children's Hospital Demi-Lee Brennan představuje zázrak, který má pravděpodobnost se zopakovat 1 : 6 bilionům.

Patnáctiletá pacientka po transplantaci jater je první člověk na světě, kdo přijal imunitní systém a krevní skupinu dárce, tím jí na celý zbytek života odpadla povinnost užívat antirejekční léky. Fenomén, který byl zdokumentován v časopise New England Journal of medicine, lékaře ohromil a ti přiznali, že nemají představu, jak se tohle mohlo stát.

Demi-Lee z Gerroa z Jižního pobřeží bylo 9 let, když byla nakažena virem, který ji zničil játra. Zbývalo jí méně než 48 hodin života, když se pro transplantaci uvolnila játra dvanáctiletého chlapce.

Doslova za pět minut dvanáct Demi-Lee podstoupila desetihodinovou operaci, byl pro ni připraven koktejl limunosupresivních léků a standardní strava pro pacienty po transplantaci, prostě běžná příprava organismu pacienta proto, aby lépe přijal dárcovy orgány.

O devět měsíců později, když se její stav zhoršil a ona byla znovu přijata do nemocnice, byli doktoři překvapeni při zjištění, že se její krevní skupina změnila. Vedoucí hematologie, Julie Curtin, řekla že byla doslova šokována, když si uvědomila, že Demi-Lee je nyní 0 positivní ane 0 negativní.

Dr Curtin řekla, že krev Demi-Lee začala slehávat a požadovat více léků.

"Zjistili jsme, že na vině jsou její vlastní zbytkové buňky a že se jich potřebujeme co nejrychleji zbavit. Tehdy jsme si uvědomili, že musíme přesvědčit lékaře, kteří se starají o Demin režim imunosupresiv, aby dávky zastavili, ne aby je zvyšovali."

Pediatr a neurolog Stephen Alexander říká, že ho ale nebylo jednoduché přesvědčit.

"Nejdříve jsme tomu nevěřili. Říkali jsme si, že je to natolik neskutečné, že to prostě nemůže být pravda." říká Dr. Alexander. " Imunitní systém běžně odmítá všechny transplantované buňky, … ale z nějakého důvodu právě dárcovy buňky přežívaly mnohem lépe, než ty od Demi-Lee. Mělo to obrovský dopad na budoucnost v transplantaci orgánů."

Demi-Lee, která už kompletně vysadila všechna imunosupresiva na 3½ roky, dělá sport a pracuje na svém vysvědčení. "Cítím se úplně normálně. Vypadá to, jako by se to nikdy nestalo." prohlásila včera. "Nedokážu dostatečně poděkovat dárcovské rodině a samozřejmě lékařům za to, že mi dali druhou šanci v životě."

Chystá se na účast v Australském Superstar. "To je hlavní důvod, proč jsem si obarvila vlasy na černo," pošeptala "Jsem rocková zpěvačka."

zdroj: http://www.smh.com.au/news/na...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Léčivé rostliny Paměť »