Foťák o 1.4 Gpx vyhledává asteroidy

Americký automatický teleskop k vyhledávání pro Zemi nebezpečných asteroidů byl vybaven novou digitální kamerou, která disponuje na světlo nejcitlivější matricí na světě: její průměr představuje 40 centimetrů.

John Tonry kontroluje novou matrici před instalací do kamery

John Tonry kontroluje novou matrici před instalací do kamery

Teleskop PS1 o délce 1,8 metrů byl postaven v loňském roce a umístěn na vrcholek havajské sopky Haleakala. Je to první přístroj v rámci amerického projektu Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response systém – panoramatický obzor nebe a systém rychlé odpovědi) při automatickém vyhledávání potencionálně nebezpečných asteroidů.

PS1 pracuje na vrcholku sopky Haleakala

PS1 pracuje na vrcholku sopky Haleakala

Nedávno byl tento teleskop dovybaven novou kamerou s největší na světě matricí citlivou na světlo: jak už jsme řekli, její průměr je 40 centimetrů (na rozdíl od několika milimetrů u matric obyčejných digitálních fotoaparátů), a rozlišení dosahuje až 1,4 miliardy pixelů (podrobnější informace o kameře se můžete dozvědět zde). Tak velké rozměry matrice umožnily zvýšit její citlivost, což je potřebné při vyhledávání asteroidů, zároveň s rekordním rozlišením, samozřejmě.

"Skutečně to je gigantické zařízení, - říká John Tonry z institutu astronomie havajské univerzity (Institute for Astronomy), který vede skupinu vývojových pracovníků. Dovoluje nám vyhodnotit jas oblohy díky 1,4 miliardám bodům současně".

Jak se lze chránit před asteroidy si přečtěte zde.

zdroj: http://space.newscientist.com...

Související články

Články z rubriky Technologie, Astro, vesmír,

« Molekulovy spínač Umělé svaly »