Nový typ molekulového spínače

Vědci z IBM vytvořili nový molekulární spínač, který je schopný zapínat se a vypínat beze změny tvaru. Protože spínač nebude možné ještě roky používat v pracovních zařízeních, vědci usoudili, že pravděpodobně povede ke spojení molekulárních spínačů a vytvoření molekulárních logických bran pro počítače budoucnosti.

Umělecké ztvárnění dvou molekul ve tvaru kříže, které mohou být ve stavu zapnuto (nalevo) nebo vypnuto (napravo) změnou orientace dvou atomů vodíku (bílý) ve středu molekuly.

Umělecké ztvárnění dvou molekul ve tvaru kříže, které mohou být ve stavu zapnuto (nalevo) nebo vypnuto (napravo) změnou orientace dvou atomů vodíku (bílý) ve středu molekuly.

V poslední době výzkumníci pracovali na využívání individuálních molekul jako elektronických spínačů s nadějí, že se jim je podaří pomocí elektronických zařízení vytvořit menší a mnohem výkonnější. Bohužel při jejich dosavadním úsilí docházelo k molekulárnímu procesu, který v některých směrech deformoval geometrický tvar molekul, tvrdí Peter Liljeroth, výzkumník z Zurišské výzkumné laboratoře IBM ( IBM's Zurich Research Lab ) ve Švýcarsku.

Molekulou IBM je naftalocyanin, směs používaná v barvivech a organicko-optické elektronice, díky jejímu modravě fialovému zabarvení. Strukturou molekuly od IMB je tvar kříže, obsahující dva protikladné atomy vodíku na každé straně uprostřed prázdného čtverce.

Když výzkumníci umístili molekulu na ultratenký substrát, zjistili, že se protikladné atomy vodíku přemístily ze stran tohoto kvadrantu do jeho vrchní a spodní části, a když jim bylo dodáno dostatečné elektrické napětí, vrátily se zpět na své místo. Bez ohledu na to, který z těchto dvou stavů byl navozen, tak tvar molekuly zatím vždy zůstal konstantní.

Když je dodáváno nízké napětí, pak je možné podle něj rozpoznat stav sepnutí, pomocí měření stávajícího toku přes molekulu. „Nízké napětí nezaktivuje sepnutí, takže dokážeme přečíst stav molekuly,“ tvrdí Liljeroth.

zdroj: http://www.eetimes.com/news/l...

Související články

Články z rubriky Technologie, Vynálezy,

« Magnetická lednice Foťák o 1.4 Gpx »