Lupy vyvolávají kvasinky různého pohlaví

Vědci pochopili mechanismus vzájemného vlivu lupů a člověka. Lupy vyvolávají kvasinky různého pohlaví. Kvasinky si na našich hlavách jen tak nežijí – prostě se tam věnují sexu!

mechanismus vzájemného vlivu lupů a člověka

mechanismus vzájemného vlivu lupů a člověka

Nejprve vědci vytvořili tolik kvasinek, aby mohli «zajistit» 10 miliónům lidí takovou nepříjemnost, jako jsou lupy. Pak začali zkoumat jejich geny. A nakonec prohlašují, že tyto organismy si jednoduše nežijí svým «kvasinkovým» životem na našich hlavách, ale navíc se tam věnují provozování sexu - právě teď!

Skupina z Procter & Gamble Beauty oznámila, že se jí podařilo rozšifrovat genom kvasinky Malassezia globosa, která se objevuje u 50-90% obyvatel, a je v současné době schopna bojovat nejen s kvasinkami, ale i s infekcemi, které ohrožují život novorozenců. “My teď už můžeme pochopit mechanismus působení kvasinek na člověka!” - potěšeně zvolal Thomas Dawson, vědec z P&G Beauty, který výzkum vedl.

P&G Beauty je jedno z oddělení společnosti Procter & Gamble, které se zabývá výrobou spotřební chemie - od prostředků pro čištění toalet až po šampóny. Teď se domnívá, že tento objev pomůže určit více než 50 různých enzymů, které pomohou klasifikovat a zničit škodlivou kvasinku vlasů a pokožky na hlavě. Ale nejzajímavějším objevem je ten fakt, že M. globosa má pohlavní geny. O tom, že jiné kvasinky se rozmnožují podobným způsobem, se ví už dávno. Ale doposud Malassezia při podobné činnosti pozorována nebyla. A když si toho vědci všimli, okamžitě začali vymýšlet šampón proti lůpům. Tím spíše, že za tímto zástupcem mikrokosmu jsou i jiné “hříchy” - Malassezia vyvolává nejen tvorbu lupů a exémy, ale také systémovou infekci novorozenců, dokonce škodí i farmářům - napadá obiloviny, prostě chová se krajně nevhodně. Ale skupinu Dawsona to ani trochu neznepokojuje - vypěstovali 10 litrů této škodlivé substance a radují se: “Takové množství kvasinek stačí, aby nakazili tvorbou lupů 10 miliónů lidí!” Takže se raději a pro každý případ držte dál od zástupců společnosti Procter & Gamble, pokud jejich “lásku” k mikrosvětu nesdílíte.

zdroj: http://www.reuters.com/articl...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« Bolest hlavy Uvaření zaživa »