Robot s biologickým mozkem

Umělý biomozek pomůže prostudovat zvláštnosti lidské paměti, abychom byli schopni bránit se nemocem, které souvisejí s vysokým věkem.

Umělý biomozek pomůže prostudovat zvláštnosti lidské paměti, abycho byli schopni bránit se nemocem, které souvisejí s vysokým věkem.

Umělý biomozek pomůže prostudovat zvláštnosti lidské paměti, abycho byli schopni bránit se nemocem, které souvisejí s vysokým věkem.

Vědci z University of Reading vytvořili robota (tisková zpráva), který je řízen biologickým mozkem, je sestavený z kultivovaných neuromů. Vytvořit "robota s mozkem" se poukoušeli i jiné skupiny vědců, ale neměnným atributem jejich práce byl počítač.

Hlavním cílem nového projektu je vyjasnění toho, jak se projevuje paměť v mozku, a objevení mechanismu zapamatování si určitých skupin údajů. Protože délka života ve většině zemí světa postupně roste, výzkum měl poskytnout novou informaci o tom, jak mozek funguje. Získané výsledky měly být použity při pomoci lidem v pokročilém věku.

Biologický mozek se skládá ze souboru neuronů, vypěstovaných na multi elektrodovém poli (Multi-Electrode Array, MEA). MEA je vypouklá rovina, zásobená 60 elektrodami, ty přijímají elektrické signály, generované buňkami. Tyto signály pak řídí pohyby robota. "Biomozek" spolupracuje s robotem pomocí Bluetooth. Z tohoto důvodu robot nepotřebuje další kontrolu ze strany člověka, ani počítače - fakticky žije vlastním "rozumem".

V daném okamžiku vědci zkoumají, jak se projevuje paměť robota, když navštíví jemu už známé území. Očekává se, že získané poznatky pomohou lidem, trpícím Alzheimerovou chorobou.

Jde ještě o jednu fundamentální otázku - jaký vliv má aktivita jednotlivých neuronů na chování celého organismu?

Projekt byl financován z grantu a poprvé představen na European Robotics Symposium 2008 (EUROS 2008), které se konalo 26. - 27. března 2008 v Praze. Na základě jeho výsledků je připraven k otištění článek Architecture for Living Neuronal Cell Control of a Mobile Robot.

zdroj: http://blogs.zdnet.com/emergi...

Související články

Články z rubriky Technologie, Medicína, zdraví,

« Včelstvo Pach nebezpečí »